Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Eurot eivät määrittele enää kodin arvoa

Asuntokauppa on tyyntynyt viime kesäisistä huippulukemista Uudellamaalla. Tarjonta markkinoilla on kasvanut, ja myyntiajat ovat pidentyneet, selviää OP:n tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta.

Nyt on palattu koronpandemiaa edeltävällä tasolle. Uutta asuntoa etsivät turvautuvat yhä useammin ostotoimeksiantoon, koska toiveissa olevaa asuntoa ei löydy markkinoilta, kuvailee Suomen Kiinteistövälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tuoreiden myyntilukujen perusteella heinäkuussa lomailtiin eikä haikailtu kodin vaihtamista.

Kaupunkikohtaiset erot saattavat olla hyvinkin merkittäviä. Asuntoaan myyvien onkin tiedostettava oman kohteensa myyntivaltit, mikäli mielivät saavansa kotinsa kaupatuksi säällisessä ajassa.

Valtavirta-ajattelusta uskalletaan rohkeasti poiketa.

Asunnon hinta ei enää määrittele asunnon arvoa sen ostajalle. Oma koti nähdään nykyisin paljon muunakin kuin tuottoisana sijoituksena.

Kotia itselleen tai perheelleen etsivät tietävät tarkkaan, mitä he arvostavat ja minkälainen kodin on oltava. Käyttötarve ja elämäntilanne ratkaisevat yhä useammin valinnan.

Valtavirta-ajattelusta uskalletaan rohkeasti poiketa eri suuntaan, jos se on tarkoituksenmukaista ja helpottaa arkea.

Ostajalle pienikin asunto kelpaa, jos se täyttää toivotut kriteerit. OP:n tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan esimerkiksi turvallinen koulumatka on yksi tärkeimmistä kriteereistä.

Osalle vapauden tuo mahdollisuus liikkua pyöräillen tai hyödyntää joukkoliikennettä. Toisen ostopäätöksen romuttaa parkkipaikan tai sähköauton latauspisteiden uupuminen.

Opiskelijoiden paluu opiskelupaikkakunnille on piristänyt vuokramarkkinaa, mikä on Nooa Säästöpankin mukaan saanut sijoittajat liikkeelle muutaman vuoden tauon jälkeen. Pääkaupunkiseudun korkea hintataso venyttää nuorten ensiasunnon ostoa. Nuorten on säästettävä pidempään ja he ovat keskimäärin 30-vuotiaita ostaessaan oman asunnon.

Liikehdintää asuntomarkkinoilla siis on. Kunhan ajoitus ja myyntivaltit osuvat kohdalleen, kauppa käy ja asunnot vaihtavat yhä omistajia.

heli.koivuniemi@media.fi