Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tuhannen taalan paikka uudelle suunnalle

Espoon kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Marika Räf (kok.) ilmaisee tässä lehdessä huolensa Itämeren tilasta ja tulevaisuudesta. Samalla hän toteaa, että Espoolla on tuhannen taalan paikka uudenlaisen kansainvälisen lukion kehittämiseksi.

Itämeriteemaa ja -osaamista varten pitäisi perustaa lukio Kivenlahden lähettyville Kiviruukkiin.

Erityisen koulutustehtävän saaneita koulutuksen järjestäjiä on valtakunnallisesti noin 20 prosenttia nuorille koulutusta tarjoavista lukioista. Joukossa on muun muassa matematiikka- ja luonnontiedelukioita, musiikkilukioita ja lukion urheilulinjoja.

Erityislukioiden juuret ulottuvat 1960- ja 1970-luvuille, kun valtioneuvosto myönsi oikeuden taideaineiden opetuksen painottamiseen neljälle lukiolle.

Kiviruukkiin mahdollisesti sijoittuva lukio sijaitsisi uudenlaisen yhteistyön näkökulmasta hedelmällisellä alueella. Sen naapurina on VTT Bioruukki, joka on Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos. Ympäristöön pyritään luomaan kansainvälisesti ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä, jota opinahjo voisi hyödyntää.

Sekä Espoo että muutaman kilometrin päässä Kiviruukista sijaitseva Kirkkonummi ovat merellisiä kaupunkeja, joiden intresseissä voisi kuvitella Itämeren olevan.

Lukioiden vetovoimassa on kääntöpuolensa. Suurten kaupunkien ongelmana on jo nyt ollut se, että paikkoja hamuavat ulkopaikkakuntalaiset rynnivät kotipaikkakuntalaisten ohitse, eikä paikkoja heru omille. Näin ollen ongelmaksi voi koitua se, että kaupunki osallistuu koulutuksen kustannuksiin, mutta kaupunkilaiset eivät hyödy siitä täysimittaisesti.

Peruskoulunsa päättävistä espoolaisista oppilaista noin 75 prosenttia valitsee ensisijaiseksi toiveekseen lukion. Paine tarjota lukiopaikka oman kaupungin sisältä on kova, sillä hakijoiden määrä on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Aloituspaikkoja ja lisätiloja on jouduttu taikomaan toisinaan jopa nopealla aikataululla.

Poliitikoilla on valta päättää, kuinka monta lukiolaista aloittaa syksyisin opiskelunsa. Heillä on myös valta vaikuttaa siihen, minkä tasoisessa ja mitä toimintaa tukevassa opinahjossa lukiolaiset tulevaisuudessa opiskelevat.

heli.koivuniemi@media.fi