Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Uimavesissä näkyy ruokavaliomme

Helteet tuovat mukanaan toistuvan sinileväongelman. Juuri silloin, kun puhtaita uimavesiä kipeimmin tarvittaisiin, muuttuu Suomenlahti leväpuuroksi. Espoossa sinilevä on kuluvana kesänä riivannut erityisesti Kivenlahden ja Hanikan uimarantoja, sekä sisävesillä Pitkäjärveä. Vielä näin elokuun loppupuolellakin sinilevä häiritsee uimaretkiä (LV 22.8.).

On tärkeää, että Itämeren kalaa tarjotaan kouluissa.

Yksittäisen ihmisen näkökulmasta ruokavalio on keskeisin Itämeren tilaan vaikuttava tekijä. Ruoantuotanto aiheuttaa 60 prosenttia suomalaisen ravinnepäästöistä. Keskeisessä roolissa on liha- ja maitotuotteiden tuotannossa syntyvä lanta. Lantavuoret levitetään pelloille, joilta sen ravinteet lumettomien ja vetisten talvien myötä huuhtoutuvat vesistöihin ja edelleen Itämereen – sinilevien iloksi.

Tehokas ja nopea keino puhtaiden uimavesien puolesta onkin vaihtaa edes osa liha- ja maitotuotteista kasvisvaihtoehtoihin ja luonnonkalaan. Puhtaan meren takia on myös tärkeää, että maukkaita kasvisvaihtoehtoja ja kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa tarjotaan julkisissa ruokailuissa, kuten kouluissa.