Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Potentiaalia on – kunhan oikeat ihmiset kohtaavat

Väestö- ja aluekehitysasiantuntija Timo Aro kommentoi suorasukaisesti Espoon väestönkasvua tässä lehdessä.

Hänen mukaansa Espoo ja Vantaa erottuvat jo selkeästi muista Suomen suurista kaupungeista. Molemmissa valtaosa muista kunnista muuttavista on vieraskielisiä. Espoo muistuttaa jo hänen mielestään Vantaata.

Espoon kasvun tahtiin yltää muista kaupungeista Tampere. Sillä poikkeuksella, että Tampereelle muuttovoitto tulee maalta, kuten Espooseen ja Vantaalle 60–70-luvuilla.

Espoo poikkeaa monin tavoin Vantaasta ja Tampereesta.

Espoo poikkeaa monin tavoin Vantaasta ja Tampereesta. Täällä sijaitsee merkittävä joukko kansainvälisten yritysten pääkonttoreita sekä tiede- ja tutkimuskeskittymä. Espoo tähtää oppimisen ja sivistyksen kärkikaupungiksi. Osana strategiaa on myös huippu-urheilu, jonka kärkihankkeena on muun muassa jalkapallostadionin rakentaminen piakkoin (LV 27.8.).

Ruotsalaisen pahamaineisen lähiön Rinkebyn koulun edesmennyt rehtori Börje Ehrstrand näki potentiaalia monikulttuurisissa nuorissaan. Hän uskoi globaaleiden yritysten tarpeen ja nuorten osaamisen kohtaavan. Ehrstrandin ansiosta palkitussa koulussa vierailivat niin Nobelin kirjallisuuden palkinnon voittajat ja kansainvälisten yritysten johtajat (Yle 14.6.2013).

Näe samankaltaisuuksia, älä eroavaisuuksia, Ehrstrand neuvoi Svenska Ylen haastattelussa. Hän piti tärkeänä paikallisen kielen oppimista ja lukemista, mikä parantaa kulttuurien välistä ymmärrystä. Sen lisäksi hän näki, että kulttuuri- ja liikuntaharrastuksiin osallistaminen ja osallistuminen tukevat kotoutumista.

Timo Aro totesi haastattelussaan, ettei Espoolla ole mahdollisuuksia rajata asukasprofiiliaan valikoivalla kaavoituksella, koska kaupunki on sitoutunut pk-seudun maankäyttöä ohjaavaan MAL-sopimukseen.

Jotta Rinkebyn synkiltä puolilta vältytään, on keksittävä uudenlaisia keinoja. Menestyksekkäitä hankkeita jo on, kuten viime viikolla palkittu Vuoden 2022 Espoon kasvattajayhteisö Omnian ja Omnia Basketball Academy. Tavoitteellisesti opiskelevassa ja pelaavassa SM-tason U19-koripallojoukkueessa yhdistyvät huippu-urheilu ja opiskelu. Joukkueen ideologia edistää osaltaan kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja edistää osallisuutta ja kotoutumista.

Espoolla on mahdollisuuksia, kunhan oikeat henkilöt ja tarpeet kohtaavat.

heli.koivuniemi@media.fi