Luotettavuus ja paikallisuus ovat sanomalehtien perinteiset vahvuudet.
Lähes 80 prosenttia suomalaisista pitää sanomalehtien toimintaa myös paikallisten asioiden edistäjänä merkityksellisenä. Sekä yhteiskunnallinen että paikallinen merkitys ovat säilyttäneet korkean tason jo useita vuosia.
Uutis- ja ajankohtaismedian tärkeimpinä ominaisuuksina suomalaiset pitävät luotettavuutta (87 %), asiantuntevuutta (74 %), selviää Uutismedian liiton IRO Research Oy:ltä tilaamasta Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.
Viimeaikaisten tutkimusten mukaan etenkään nuoret eivät ole kovin tietoisia journalistista mediaa ohjaavista eettisistä periaatteista.
Journalistisella medialla on periaatteensa, joista se ei tingi.
Sen päämäärä on aina pyrkimys asioiden ja tapahtumien kuvaamiseen mahdollisimman totuudenmukaisesti. Ihmisillä on oikeus tietää, miten asiat ovat. Vain faktojen pohjalta he voivat ymmärtää todellisuutta ja muodostaa oman mielipiteensä.
Ilman journalismia ei voi olla demokratiaa.
Aikakausmedia ja Uutismedian liitto lanseerasivat syyskuussa kansainvälisen lukutaitopäivän kunniaksi medialukudiplomin. Sen tarkoitus on tukea perusopetuksessa mediakasvatusta ja kannustaa lukemaan lehtiä. Oppia tunnistamaan informaatiotulvassa luotettava tieto.
Medialukudiplomi tukee demokratiakasvatusta sekä vahvistaa lasten ja nuorten resilienssiä informaatiovaikuttamista vastaan.
Diplomin suorittaminen edellyttää, että oppilaat lukevat Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeita noudattavien lehtien juttuja.
Sosiaalisen median viestivirrassa seikkaileville lapsille ja nuorille on tärkeää tähdentää, että on medioita, joiden välittämään tietoon voi luottaa, koska niiden toimittajat noudattavat Journalistin ohjeita, Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Susanna Ahonen painottaa tiedotteessa. Järjestöjen tavoitteena on saada medialukudiplomi pysyväksi osaksi perusopetuksessa toteutettavaa mediakasvatusta.
Media elää valtavassa murroksessa. Moni kutsuu itseään mediaksi. Journalistisella medialla on periaatteensa, joista se ei tingi.
Medialukutaito, terve kriittisyys massiivista tietotulvaa ja eri tietolähteitä kohtaan on tarpeen nyt jos koskaan.
heli.koivuniemi@media.fi