Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Espoon kasvuvauhtia on hillittävä kestäväksi

Viime vuodet Espoon väkiluku on kasvanut noin 1,6 prosenttia vuodessa. 300 000 asukkaan raja meni rikki kesäkuussa ja tammi-kesäkuussa väkiluku kasvoi peräti 3 370 asukkaalla. Kasvua selittää osaltaan se, että Espoo on ylittänyt valtion kanssa sovitut MAL-asuntorakentamistavoitteet. Aluekehittämisen asiantuntijan Timo Aron (HS 10.7.) mukaan ideaali kasvuvauhti suurelle kaupungille olisi korkeintaan prosentin.

Asukkaat ovat ymmärrettävästi huolissaan nopeasti muuttuvasta asuinympäristöstään. Velkataakka rasittaa kaupungin taloutta ja palvelujen tuottaminen nopeasti kasvavalle väkimäärälle maksaa. Tärkeiden luonto- ja ilmastotavoitteiden sovittaminen kiivaaseen kasvutahtiin on haastavaa.

Espoon kestävän kasvun tasoa ja on tarpeen arvioida uudelleen ja siihen kaupunginhallituksen 20.6. käynnistämä yleiskaavojen tarkistamistyö antaa mahdollisuuden. Tähän työhön on päättäjien ohella otettava mukaan myös asukkaat.

Espoolaiset arvostavat luonnonläheistä asuinympäristöä ja luonnon terveyshyödyt ovat kiistattomat. Kattava viheralueverkosto on keskeinen myös ilmastokriisin hallinnassa ja luontokadon pysäyttämisessä. Samalla kun rakennamme kaupunkia, jossa liikkuminen kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä on sujuvaa, on turvattava lähiluonnon säilyminen, jotta jokaisella on tulevaisuudessakin lyhyt matka luontoon.

Asukkaat ovat ymmärrettävästi huolissaan nopeasti muuttuvasta asuinympäristöstään.

Myös rakentamisen kestävyyteen on kiinnitettävä huomiota. Espoossa on viime vuosina purettu valtava määrä rakennuksia. Se ei ole kestävää luonnonvarojen käyttöä. Pelkän uudisrakentamisen ja purkamisen sijaan myös rakennusperintöämme on vaalittava ja tyhjien tilojen käyttöä tehostettava.

Espoo on sitoutunut edelläkävijäkaupunkien johtajuusohjelmassa saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Aikaa on muutama vuosi. Espoon elinvoiman, kestävyystavoitteiden saavuttamisen sekä asukkaille tärkeiden palveluiden laadun ja kaupunkiympäristön viihtyisyyden varmistamiseksi asukasmäärän ja uudisrakentamisen kasvun on hyvä olla nykyistä maltillisempaa.

Tiina Elo

kansanedustaja, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

Espoo

Meri Löyttyniemi

valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja Kestävä Espoo -ohjelman puheenjohtaja (vihr.)

Espoo