Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kasvua kannattaisi hillitä vähentämällä Espoon asuntojen uudistuotantoa

Vihreät kaupunginvaltuutetut Tiina Elo ja Meri Löyttyniemi vaativat mielipidekirjoituksessaan (LV 10.9.2022) Espoon kasvuvauhdin hillitsemistä. He eivät kuitenkaan osoita erityisen konkreettisia keinoja siihen, miten tähän päästäisiin.

Kaupungin kasvu on sinänsä myönteinen ongelma. On paljon mukavampaa asua kaupungissa, jossa väkimäärä kasvaa, yksityiset palvelut paranevat ja kiinteistöjen arvot nousevat, kuin kaupungissa, jonka väkimäärä laskee ja elinvoima kuihtuu. Erittäin kova kasvuvauhti kuitenkin koettelee kaupungin mahdollisuuksia järjestää julkiset palvelut riittävällä tasolla. Esimerkiksi uudet lapset tarvitsevat uusia päiväkoteja ja kouluja, joiden rakentaminen ei ole ilmaista.

Optimaalinen kasvuvauhti, jossa kaupunki pysyy mukana, olisi Espoossa todennäköisesti noin 5 000 asukkaan vuositahtia. Tänä ja ensi vuonna mennään reilusti tästä yli ja onkin perusteltua pohtia, voisiko tahtia hiukan hillitä, kuitenkaan laittamatta esimerkiksi kaupungin kaavoitusta aivan jäihin tai estämällä järkevien rakennushankkeiden toteutumista.

Yksi hyvä keino hidastaa kasvua olisi Espoon oman vuokrataloyhtiö Espoon Asuntojen uudistuotannon suitsiminen. Espoon Asunnot ovat viime vuosina rakentaneet ennätystahtia uutta julkisesti tuettua asuntotuotantoa yli 400 asunnon vuositahtia, vaikka asuntorakentaminen on muutoinkin käynyt kuumana. Jos haluaisimme leikata Espoon kasvua reilulla 500 asukkaalla, se onnistuisi laittamalla Espoon Asuntojen uudistuotanto jäihin, kunnes muu rakentaminen hidastuu.

Tämä olisi järkevää paitsi kaupungin kasvun hillitsemisen myötä myös asuntopolitiikan tervehdyttämiseksi. Julkisesti tuettu asuntotuotanto ei kohdistu erityisen hyvin niille, jotka tukea asumiseensa tarvitsevat. Asukasvalintakriteereissä noudatetaan varallisuusrajoja, mutta ei esimerkiksi tulorajoja. Vastavalmistunut lääkäripariskunta voi muuttaa Espoon asuntojen uudiskohteen kattohuoneistoon ja nauttia vuosikymmenet veronmaksajien tukea asumiseensa ilman perusteltua syytä.

Kaupunki menettää myös merkittävän määrän tuloja, sillä tontit julkisesti tuettuun asuntotuotantoon vuokrataan merkittävällä alennushinnalla suhteessa markkinahintaan. Esimerkiksi vuokrakolmiossa tämä tonttivuokran muodossa myönnettävä tuki voi olla toista tuhatta euroa asuntoa kohden vuodessa. Näille rahoille olisi paljon käyttöä esimerkiksi koulujen ryhmäkokojen pitämisessä kohtuullisena tai terveyskeskusjonojen lyhentämisessä.

Espoon Asuntojen tuotantotavoitteesta lähivuosille päätetään tänä syksynä kaupungin asuntopoliittisessa ohjelmassa. Toivottavasti vihreillä on silloin halua ryhtyä sanoista tekoihin kaupungin kasvun saamisessa kestävälle pohjalle. Tässä olisi yksi hyvä keino, mistä aloittaa.

Henrik Vuornos

kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.)

Espoo