Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Periferiasta kansainvälisille peliareenoille

Espoossa on tehty pitkäjänteistä työtä kulttuurin edistämiseksi. Työn tulokset alkavat näkyä.

Kulttuuriin törmää eri puolilla kaupunkia kulkiessaan. Taiteeseen tutustuminen on helpompaa kuin koskaan, eikä siihen välttämättä tarvita aikaa saati asiantuntemusta.

Tässä lehdessä nostetaan esille maksullisten ja maksuttomien kulttuuritapahtumien valtavaa kirjoa.

Espoon kaupungin teatterinjohtaja Erik Söderblom otti haastattelussaan kipakasti kantaa uuden teatterirakennuksen rakentamisen puolesta. Hänen mielestään nyt on ajateltava isosti. Jos nyt säästetään pienestä, hävitään isosti. Rakennuskustannusten pitää ajatella jakautuvan ainakin 50 vuodelle.

Kulttuuria ei ole pidetty seksikkäänä investointikohteena.

Pääkaupunkiseudulle on saatava sali, jonne kansainväliset esitykset sopivat. Suomen toiseksi suurimman kaupungin on noustava periferiasta valtakunnalliseen ja kansainväliseen maineeseen.

Uudenaikaisen teatterirakennuksen ja salin myötä se on hänen mielestään mahdollista.

Söderblomin näkemykset ovat poikkeuksellisen vahvoja alalla, jossa on totuttu olemaan nöyränä ja altavastaajana.

Kulttuuria ei perinteisesti ole pidetty seksikkäänä investointikohteena. Teatterinjohtaja puolustelee kantaansa näin: kun maineen kääntää rahaksi, puhutaan sadoista miljoonista euroista. Suomen kulttuurisektorin liikevaihto on vuositasolla jo suurempi kuin metsäteollisuuden. Se on asia, josta julkisuudessa ei liiemmin ole puhuttu.

Nyt on kiire tehdä päätös, koska nykyiset tilat Revontulentiellä, ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Uuden teatterirakennuksen valmistumista on odotettava vuoteen 2027. Espoon tavoite on olla edelläkävijä ja dynaaminen kaupunki. Teatteri on tärkeä osa Espoon tarinaa ja kaupungin myönteistä kehitystä.

Espoon kulttuurilautakunta saanee teatterin hankesuunnitelman käsiteltäväkseen ensi viikolla. Kaupunginvaltuustoon se etenee mahdollisesti lokakuussa.

Jää nähtäväksi, riittääkö päättäjillä rohkeutta viedä pitkään vatvottua asiaa eteenpäin ja vahvistaa Espoon mainetta kansainvälisenä kulttuurikaupunkina.

heli.koivuniemi@media.fi