Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko kokoomus myymässä kaupungin vuokrataloyhtiön?

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vuornos kyseenalaistaa (LV 14.9.2022) suorin sanoin Espoon sosiaalisen asuntotuotannon. Vuornoksen ja kokoomuksen tavoitteena on ”laittaa jäihin” Espoon Asunnot Oy:n uustuotanto.

Viedäänkö seuraavaksi yhtiön kassavarat ja viimeisenä niittinä myydään asuntokanta? Espoon säästöohjelma TaKe nimittäin mahdollistaa kassavarojen tulouttamisen kaupungille, koron vaatimisen peruspääomalle ja yhtiön osittaisen myynnin.

Jos näin menetellään, vuokrien korotuspaineet nousevat kohtuuttomiksi nykyisten rakennuskustannusten ja korkojen nousun lisäksi. Vuornos näyttääkin tavoittelevan valtion maksaman asumistuen ja toimeentulotuen määrän räjähtämistä, mikä luonnollisesti johtaa verotuksen kiristymiseen.

Vuokrien nousu ajaisi pienituloiset alueille, joilla vuokrat ovat matalia. Alueiden väliset erot kasvaisivat ja segregaatio lisääntyisi. Vuokralaisen turvallinen asuminen vaarantuisi, kun asumistuen kriteerit arvioitaisiin kuukausittain. Syntyisi kannusteloukku, jossa työuralla eteneminen ja ansiotason nousu saattaa laskea käytettävissä olevia tuloja.

Vuornoksen maalailut lääkäripariskunnan kattohuoneistosta ovat naurettavia.

Espoon Asunnot Oy:n asunnoissa asuu yli 30 000 espoolaista, pääosin työssäkäyviä ja pienituloisia. Vuornoksen maalailut lääkäripariskunnan kattohuoneistosta ovat naurettavia.

Espoon Asuntojen vuokrat ovat markkinavuokratasoa 30 prosenttia edullisemmat, koska asunnot rakennetaan omakustannusperiaatteella ja tuotantoketju on tehokas. Espoon kaupunki ei rahoita rakentamista eikä peruskorjauksia. Se vuokraa tontit markkinahintoja halvemmalla, mutta kuittaa tämän perimällä tontista neljän prosentin vuosivuokraa.

Valtuuston pitäisi huolehtia ennen kaikkea siitä, että Espoo luovuttaa riittävästi rakennuskelpoisia tontteja vuokra-asumiseen. Espoossa on peruspalvelujen ja maanhankinnan investointirahastossa lähes 700 miljoonaa euroa. Paljonko niistä on käytetty maanhankintaan?

Hannele Kerola

VT, valtuutettu (sd.)

Timo Rauhanen

KTT, Espoon Asunnot Oy:n hallituksen jäsen 2014–2021 (sd.)