Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Espoon Asuntojen uudistuotantoon kerättyjä varoja tulee käyttää vesimittareihin

Kannatan Henrik Vuornoksen näkemystä (LV 14.9.2022) Espoon Asuntojen uudistuotannon hillitsemisestä. Valtuutettujen päätöksellä vuosittain rakennetaan 400 asuntoa, mitä ei tule nostaa. 2022 rakenteilla oli lähes 900 asuntoa.

Omistusasuminen on halvinta. ARA-lainat maksetaan takaisin korkoineen. Espoon köyhimmät vastaavat koko asuntotuotannosta omissa vuokrissaan. Vuokratonteilla kaupunki takaa jatkuvan tulovirran, vaikka Espoon Asunnoille omistustontti olisi taloudellisempi.

Lämmityssäästöt on jo viety äärimmilleen. Se pilaa rakenteita ja sairastuneet asukkaat kuormittavat terveydenhoitoa.

Vesimittareita on luettu 70-luvulla ja nyt se ei muka onnistu innovatiivisessa Espoossa. Espoon Asunnot laskuttaa neliöiden mukaan, mikä ei kannusta säästämään vettä ja tuo paineita muuttaa pienempään asuntoon, joita ei ole tarjolla. Päälukuun perustuva laskutus ei onnistu, sillä Espoon Asunnot ei tiedä, kuka asunnoissa asuu. Mittari on ainoa oikeudenmukainen tapa maksaa kulutuksesta.

On valitettavaa, että Espoon Asunnot vastustaa mittarointia mm. asuntojen määrällä ja työllä, vaikka lähes kaikki työ on ulkoistettu. HEKA:lla on halvemmat vuokrat ja mittarointi. Resurssit tulee ohjata järkevästi energiatehokkuuden parantamiseen.

Vettä käytetään keskimäärin 155 l/hlö/vrk. Mittarointi vähentää kulutusta noin 20 % (Motiva). Energiankulutuksesta 30 % aiheutuu lämpimästä vedestä. On vaikuttavaa, käyttävätkö asukkaat vuodessa vettä 1 674 000 000 litraa vai 335 000 000 litraa vähemmän.

Mittarilaskutuksella voi säästää vuodessa jopa kuukauden vuokran verran. Asukkaan on voitava valita, käyttääkö säästyneet rahat ruokaan, lääkkeisiin vai naapurin vesimaksuun.

Kaikki jo asennetut mittarit on otettava käyttöön, ja uusimisia kannattaa tehdä. EU-direktiivi mahdollistaa myös vanhan kannan huomioimisen. Alueneuvoston kokouksessa 90 %:a oli mittarilaskutuksen kannalla. Olemme valmiina pilottikohteeksi.

Haluamme tukea huoltovarmuutta ja maksaa vain käyttämästämme vedestä. Asukkailla on paljon ideoita kustannussäästöihin. Kuka kuuntelee meitä?

Mia Saarelma

asukas ja asukkaiden edustaja