Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Kello tikittää

Kesäloma oli lämmin ja moni pitkää päivää painanut pääsi hetken hengähtämään ja irrottamaan vanteen päästä. Nyt vannetta kiristävät sähkön hinta, saksalaisten kaasulaskun subventoiminen ja ruokakassiin hupeneva pankkitili.

Samanaikaisesti media seuraa pääministerin irrottelua festareilla. Kansa ihailee tai tuomitsee. Vielä ei silmiini sattunut vertailua diktatuureihin, joissa eliitti voi hyvin ja kansa köyhtyy. Jos vertailua haluaa tehdä, voi tutustua esimerkiksi Pohjois-Korean, Venezuelan ja Romanian lähihistoriaan.

Kiireisimmille juonipaljastus: sosialismi ja kommunismi ei ole etusi.

Niin kutsuttua maastapoistumisveroa kuitenkin työnnetään hallituksen toimesta kuin käärmettä pyssyyn, vaikka veron tuotto olisi arviolta vaivaiset 0–7 miljoonaa euroa. Valmistelevat virkamiehetkin ovat pitäneet sitä – oman tulkintani mukaan – hölmönä veron tuoton ja valvonnan vaikeuden vuoksi.

Tosiasiassa veroa ei tule maksamaan käytännössä kukaan, vaan kyse on vihervasemmistohallituksen uhosta ja kiusanteosta. Voittajia tulevat olemaan lakimiehet ja verokonsultit.

Mittakaava kannattaa jälleen pitää mielessä; valtio velkaantuu kahdeksassa tunnissa 6,4 miljoonaa euroa. Velkakello tikittää siis tuon jo kertyneen 135,7 miljardin päälle. Alun perin veron piti koskea maasta muuttavia miljonäärejä, mutta nyt sen onkin tarkoitus kohdistua 500 000 euron arvopaperivarallisuuteen.

Toisaalta täytyy hallitusta myös ymmärtää. Kehitys on luonnollista jatkumoa yrittäjien kuritukseen: elinkeinovapauteen puuttuminen koronarajoituksilla sekä tuorein yrittäjien eläkemaksu-uudistus. Hallitus on siis jatkanut Antti Rinteen (sd.) linjalla. Suklaata yrittäjille!

Lööpeistä päätellen vielä on valtakunnassa kaikki hyvin. Kansa tulee kuitenkin löytämään käärepapereista jotain aivan muuta ruskeaa kuin suklaata. Keskustan ja RKP:n roolia tämän kaiken siunaamisessa vilpittömästi ihmettelen.

Seteliselkäranka on vahva ja pitää puolueet hallituksessa hinnalla millä hyvänsä. Hinta on 7 miljardia euroa alijäämää vuodessa.

Pääministeriä lainatakseni: Eikö teitä hävetä?

Maastapoistumisvero ei käsittääkseni koske kiinteää varallisuutta, kuten kelloja. Kaukaa viisas tuo Paavo Arhinmäki (vas.), jolla oli Sotšin olympialaisissa parin tonnin tiuku ranteessa.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.