Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perusopetusta on viety eteenpäin

Kai Mykkänen moitti Sdp:tä siitä, että olemme tällä hallituskaudella toteuttaneet pitkäaikaisen tavoitteemme yhdenvertaistaa nuorten mahdollisuudet suorittaa toisen asteen opinnot (LV 21.9.).

Mykkänen kirjoittaa, että toisen asteen oppimateriaalien muuttaminen perheille maksuttomaksi olisi turhaan tuhlattua rahaa. Itse katson, että myös pienituloisten perheiden lapsilla pitää olla edellytykset saada toisen asteen koulutus. Liian pitkään tämä on ollut kiinni perheiden taloudellisesta tilanteesta. Uudistuksen myötä esimerkiksi sairaanhoitajan tai lähihoitajan perheessä useiden satojen eurojen kulun poistuminen helpottaa arjesta selviytymistä etenkin nyt taloudellisesti vaikeina aikoina.

Uudistettu oppivelvollisuuslaki ei kuitenkaan, kuten Mykkänen esittää, suuntaudu vain maksuttomiin toisen asteen oppimateriaaleihin. Yhtenä merkittävänä toteutettuna toimena siihen liittyy perusopetukseen suunnattu tukiopinto-ohjaus. Tällä vaikutetaan juuri niihin oppilaisiin, joilla on vaarana pudota perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa kokonaan ulos koulutusketjusta.

Siinä Mykkänen on oikeassa, että paljon on vielä jäljellä tehtävää perusopetuksen kehittämiseksi. Edellisen hallituksen perintö perusopetuksen leikkauksissa oli mittava. Kuntien rahoitukseen silloin tehdyt valtionosuusleikkaukset ovat olleet suora leikkaus perusopetuksesta. Tällä hallituskaudella on noita leikkauksia paikkailtu ja kokonaisuutta uudistettu.

Kaikkea ei ole saatu kerralla korjattua. Kun valtiovallan toimin saadaan lainsäädäntöä muutettua yhden ongelman korjaamiseksi, ilmenee uusia ongelmia, joihin täytyy löytää ratkaisut. Esimerkiksi vuosiluokalta toiselle siirtymisen ei pitäisi olla mahdollista ilman, että vähimmäisosaamisen edellyttämät tiedot ja taidot ovat olemassa. Sdp:llä nämä tavoitteet ovat myös vaaliohjelmassaan ja niitä tulemme aktiivisesti edistämään.

Puheet siitä, ettei perusopetusta olisi viety eteenpäin tällä hallituskaudella, ovat valitettavan populistisia. Otan kuitenkin ilolla vastaan edustaja Mykkäsen esityksen perusopetuksen rahoitustason vahvistamisesta yhteistyössä puolueiden kesken. Voimme vaikka yhdessä aloittaa Espoon sivistystoimesta ja lisätä siellä määrärahoja ensi vuoden budjettiin muun muassa oppimisen tuen ongelmien ratkaisemiseksi.

Maria Guzenina

kansanedustaja (sd.)

Espoo