Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kokoomuslainen asuntopolitiikka ajaa pienituloiset mäkitupalaisiksi

Espoon kokoomuslainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos esittää mielipidekirjoituksessaan (LV 14.9.2022) Espoon Asuntojen uudistuotannon hillitsemistä. Taustalla on keskustelu kaupungin kasvuvauhdin hillitsemisestä.

Ensisilmäyksellä logiikka Vuornoksen esityksessä näyttäisi olevan se, että jos asuntoja on vähemmän tarjolla, muuttajia on myös vähemmän. Pienempi muuttajamäärä auttaisi kaupunkia sen tavoitteissa vastata paremmin julkisten palveluiden kasvavaan kysyntään. Pintaa ei tarvitse kuitenkaan paljon raaputtaa, kun alta paljastuu tutumpi oikeistolainen arvomaailma, jonka keskiössä on hyväosaisten aseman turvaaminen. Näyttää vahvasti siltä, että kokoomuslaisen asuntopolitiikan kuuluvimmaksi äänitorveksi ryhtynyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja on löytänyt ääriporvarillisesta työkalupakistaan uuden ruuvimeisselin, jolla kiristää pienituloisten toimeentuloa entisestään.

On nimittäin niin, että julkisesti tuetun asuntotuotannon vähentäminen iskee ensisijaisesti niihin, joilla on nyt jo vaikeuksia selviytyä arjen menoistaan. ”Asuntopolitiikan tervehdyttäminen”, kuten Vuornos tätä tuotannon jäädyttämistä kutsuu, vähentäisi kohtuuhintaisen asumisen tarjontaa ja sen seurauksena nostaisi tarjolla olevien vuokra-asuntojen vuokria. Asuntomarkkinoilla toimiville suursijoittajille tämä tarkoittaisi kissanpäiviä, kun valtio kuittaa laskun maksamalla lisää asumis- ja toimeentulotukia. Jos valtio ei löysää kukkaronsa nyörejä, pienituloisten ainoaksi vaihtoehdoksi jää muutto sellaiselle alueelle, jossa vuokrataso on alhaisempi ja huomaamatta segregaation kierre on laitettu alulle.

Odotettavissa on hyvin kylmää kyytiä

Toisaalta taustalla saattaa olla myös halu hankkiutua eroon Espoon Asunnoista kokonaisuudessaan. Vuornos näkee kirjoituksessaan ongelmallisena sen, että tuetun asuntotuotannon osalta kaupunki menettää merkittävän määrän vuokratuloja, kun tontit vuokrataan markkinahintaa alhaisemmalla hinnalla. Niin sanottu ongelma tietysti poistuisi, jos julkisesti tuettua asuntotuotantoa ei olisi ollenkaan tai kaupungilla ei ainakaan olisi osaa eikä arpaa sen järjestämisessä. Tätä ajattelutapaa vasten vain äärimmäisen sinisilmäinen uskoo avauksen aidosti pyrkivän turvaamaan peruspalveluiden tarjonnan riittävyys kaupungin kasvaessa.

Niin tai näin, odotettavissa on hyvin kylmää kyytiä, kun kuuntelee kokoomuksen asuntopoliittisia avauksia. Kyynisin saattaisi sanoa, että ennen pienituloisista haluttiin vuokra-asumisen torppareita, mutta nyt on siirrytty haaveleimaan modernin ajan mäkitupalaisuudesta.

Riikka Pakarinen

valtuutettu (kesk.)

Espoo