Ilmastonmuutosta ja sen rinnalla etenevää luontokatoa torjutaan globaalisti sekä paikallisesti, niin EU-tasolla kuin Espoon lähimetsissä.
Espoo on luontokadon torjumisessa melko hyvässä asemassa: kokonaispinta-alastamme on eri tavoin suojeltu, pääasiassa Nuuksion kansallispuiston ansiosta, noin 7,4 prosenttia. Tämä on lupaava alku luonnonsuojelun lisäämiselle Espoossa.
Lähivuosina Espooseen on perustettava suuri määrä uusia luonnonsuojelualueita. Lisäksi Nuuksion kansallispuistoa on laajennettava, jotta kasvavan virkistyskäytön haittavaikutuksia luonnolle voidaan hillitä.
Työ on käynnistynyt, mutta vain osittain. Vuosi sitten valtuusto hyväksyi Luonnonsuojelun toimenpiteet -ohjelman, jossa määritellään joukko keskeisiä vielä suojelemattomia luontoalueita sekä keinot niiden suojelemiseksi.
Tämän rinnalla kaupungin pitäisi tarjota Espoon keski- ja pohjoisosissa omistamiaan arvokkaimpia luontokohteita valtiolle, osaksi nykyistä laajempaa Nuuksion kansallispuistoa. Olen tehnyt tästä valtuustoaloitteen yhdessä Tiina Elon (vihr.) kanssa.
Keskeisen uhan Espoon luontoarvojen tulevaisuudelle muodostaa parhaillaan valitusten alaisena oleva Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava. Sen toteutuminen heikentäisi rajusti kaupungin edellytyksiä torjua luontokatoa.
Syy on tämä: Mikäli koko yleiskaava saa joskus lainvoiman, alue kattaisi Espoon pinta-alasta kolmanneksen. Tästä 25 % on luonto- ja metsäalueita, jotka ovat suuressa vaarassa heikentyä tai hävitä tarkemman kaavoituksen ja rakentamisen seurauksena.
Kaupunginvaltuuston päätöksenteossa nousee toistuvasti esille espoolaisten rakkaus luontoa kohtaan. Päättäjillä on edessään ongelma: miten turvata luontoalueita virkistyskäyttäjien, luonnon ja jälkipolvien parhaaksi?
Risto Nevanlinna
Kirjoittaja on Espoon kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen (vihr.)