Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Viinikaappi on nyt vedettävä irti seinästä

Vielä hetki sitten elettiin ylellisyyden keskellä. Ilmastonmuutoksen torjuminen oli trendikäs arvovalinta, josta puhuttiin paljon mutta joka näkyi lähinnä yksittäisissä teoissa.

Koteihin hankittiin hetkeäkään miettimättä kodinkoneita ja kotitaloustuotteita, joiden kuviteltiin parantavan elämänlaatua.

Energiakriisi ja lähestyvä talvi ovat pakottaneet kotitaloudet uuden tilanteen eteen. Nyt mietitään, mistä kaikesta voi ja pitää säästää tai luopua.

Määräaikaisten sähkösopimusten päättyminen juuri nyt on nostanut monella kylmen hien otsalle. Mikä olisi paras vaihtoehto jatkossa?

Sauna lämpeää yhä harvemmin, jos lainkaan.

Sähkölämmitteisissä kodeissa harmitellaan, ettei tullut investoitua maalämpöön.

Kodin ylimääräisistä neliöistä ja niiden lämmittämisestä on maksettava kova hinta. Puheet sähkönsäästämisestä ovat muuttuneet yhä konkreettisemmiksi teoiksi.

Nyt kodin lämpötilaa lasketaan reippaasti alemmaksi. Saunaa lämmitetään yhä harvemmin, jos lainkaan. Perheenjäsenten suihkunkäyttöä kellotetaan ja vahditaan, ettei lämmintä vettä käytetä enää tolkuttomasti. Pyykkikoneet ja tiskikoneet pyörivät öiseen aikaan, jolloin pörssisähkö on edullisempaa.

Jokainen arvioi tilannetta omasta näkökulmastaan. Moni perhe miettii, miten selviää talven sähkölaskuista. Samaan aikaan toisessa perheessä mietitään, onko viinien säilyttämisestä oikeassa lämpötilassa järkevää. Espoolaisessa perheessä vedettiin viinikaapin johto irti rasiasta sähkön säästötalkoissa (LV 28.9.).

Entä jos sähköyhtiöt toteuttavat uhkaamiaan parin tunnin sähkökatkoksia? Mitä se konkreettisesti tarkoittaa ja miten siitä selvitään?

Kun niukkuus on hyve, vanhempien sukupolvien neuvojen kuunteleminen ei ole pahitteeksi. Jos joitakuita tapoja aiemmin pidettiin huvittavina, nyt ikääntyneen väen säästeliäisyydestä on tullut kahdehtittava taito ja elämänasenne.

heli.koivuniemi@media.fi