Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Energia syö energiaa

Sota Ukrainassa ulottuu jo kaikkeen. Sen lonkerot ovat löytäneet kotitalouksiin voimakkaan inflaation myötä. Ennätysinflaation taustalta löytyy ennen kaikkea energian hinnannousu. Se osuu lähes jokaiseen talouteen, ja se osuu myös Espoon Liikunnan ja urheilun energiavaltaiseen tulosyksikköön.

Keväällä aloitimme suunnittelun polttoaineiden säästämiseksi. Syksyllä suunnitelmiin lisättiin sähkön käytön vähentäminen, ennen kaikkea kysyntäpiikkien aikaan. Tähän on päätymässä myös koko EU, sen jäsenvaltiot, yritykset ja julkisyhteisöt. Nähtäväksi jää, miten kukin haasteeseen vastaa.

Ovet liikkumisellepidetään auki.

Keväällä pääsimme pandemiasta, sen haittavaikutuksia korjataan hartiavoimin. Siksi kaiken suunnittelun lähtökohtana nyt on, etteivät energian käyttöön liittyvät toimet vaikuttaisi harrastamiseen tai kuntalaisten liikuntaharrastuksiin. Ovet liikkumiselle pidetään auki. Samalla on kuitenkin epärealistista ajatella, ettei viilaus näkyisi missään.

On tärkeää, että suunnitteluun osallistuvat myös harrastajat ja liikkujat. Pienimmän vahingon periaatetta noudattamalla on löydettävissä ratkaisuja, jotka voidaan laajasti hyväksyä. Se voi aiheuttaa toiminnan osalta uutta suunnittelua laji-, seura- ja joukkuetasolla. Mutta kaikesta selviämme.

Liikunnalle ja urheilulle muutos tarkoittaa kahden eri toimintakaistan tarkkailua. Toisaalta huoli on nousevista kustannuksista, toisaalta energian kysyntäpiikkien viilaamisesta. Osittain kaistat kulkevat päällekkäin.

Suunnittelupöydällä on nyt kaikki: tilat, kentät, hallit ja kalusto. Joka tapauksessa voimme nyt todeta, että energia syö nyt aikaa ja energiaa.

Kirjoittaja on Espoon kaupungin liikuntajohtaja