Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Datakeskuksista on tehtävä viimeistään nyt riskiarvio

Kirjoitin datakeskusten energiaongelmista Länsiväylässä jo 20.4. Tuolloin huoleni kuitattiin aiheettomana (mm. Toijala LV 29.4. ja verkkokommenttini siihen). Tänään jo annostellaan kansalle todellisuutta, toki vain mitä ei enää voi piilottaa, kuten ”lievä epävarmuus” tuontisähköstä. Sen virtaus Saksaan lienee seuraava ”yllätys”. Euroopan ahdinko takaa sen. Suomi ei ole etuoikeutettu.

Uimahallisaunojen sulkemista harkitaan (LV 24.8.), esimerkiksi Leppävaarassa kulutus on ”huimat” 0,3 GWh. Mutta verrataanpa uimarien syntejä ja ”Fortspoon” päättäjien vähättelemiä datakeskuksen lukuja: Sauna on ”huimat” 0,03 prosenttia Espoon datakeskuksen kulutuksesta. Sen yli 1200 GWh nälkään ei edes Länsiväylässä 6.8. visioitu 35 prosentin koko Espoon kasvu riittäisi, sillä se jo yksin olisi yli 60 prosenttia. Kirkkonummen laitoksen kanssa tarve on jo neljäsosa OL3:n (ehkä) tulevasta tehosta, jonka varaan lasketaan, että sähkö riittäisi hirmuhinnoinkaan.

Paljonko kurjuutta äänestäjälle ja etuja kv-suuryhtiöille Espoo aikoo jakaa? Ari Ampuja (LV 6.8.) osuu oikeaan ainakin, jos ”hiilineutraalius” on tekaistua. Juuri siitä on kyse datakeskuksissa. Fortumin riskinhallinta ja uskottavuus on pettänyt historiallisesti. Espoolla ei ole varaa samaan. Viimeistään nyt on pysähdyttävä tekemään laiminlyöty kansallinen riskiarvio, kuten Hollannissa.

Kuluttajia vaaditaan säästämään hintojen hillitsemiseksi samalla siunaten täysin vastuuton kulutuslisäys. Vieläpä kannustaen tuoreella sähköveroalella, joka ei edes vaadi hukkalämmön hyödyntämistä, vaikka uudistuksen pohjaksi tilattu konsulttiselvitys sitä korosti! Koko uusiutuva-hyötykäyttökuvio onkin peruttavaksi tarkoitettu, mahdoton vihertemppu. Oikea vihreä siirtymä on lämpöpumpuissa, joita tulee tukea nollaverolla – siis kuluttajia eikä suuryhtiöitä. Datasähkön kasvu ei ole laki, vaan vaietuin ilmastorikos ja veronmaksajaa tuplarankaiseva nollavero on peruttava. Sen ja datakeskusten aika on vasta, jos kuluttajalle kohtuuhintainen uusiutuva ensin toteutuu.

Juha Solantie

energia-asiantuntija

Espyy ry