Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Espoon kaupunginteatterin hankesuunnitelmassa on vielä epäkohtia

On kiitettävää, että Espoon kaupunginteatterin hanke on nyt edennyt päätöksentekoon. Hanketta on kehitetty monelta osin parempaan suuntaan, kuten siirretty yleisötilat maan alta maan päälle.

Kaupunginhallitus saa lähiaikana käsiteltäväkseen Espoon kaupunginteatterin hankesuunnitelman.

Haluamme kiinnittää kaupunginhallituksen huomion seuraaviin hankesuunnitelmassa vielä oleviin suuriin epäkohtiin. Mielestämme nämä tarkistukset johtaisivat hankkeen myönteiseen edistymiseen ja jopa nopeuttamiseen. Ne vaikuttaisivat myös kustannuksia alentavasti.

Kulttuurikeskuksen ja kaupunginteatterin rakennuksia ei pidä yhdistää, kuten hankesuunnitelmassa esitetään. Teatteritalo on suunniteltava ja rakennettava omana rakennuksenaan sille varatulle tontille ja varustettava selkeästi omalla, erillisellä pääsisäänkäynnillä, jonka lähellä ovat kaikki teatteriyleisölle tarpeelliset aula- ja aputilat. Näin on tehty aikanaan kulttuurikeskuksenkin puolella molempien salien yleisöjen välittömässä läheisyydessä.

Yhteinen sisääntulo teatterin ja kulttuurikeskuksen yleisölle johtaisi väistämättä sekavuuteen ja yleisöruuhkaan, koska jo nykyisinkin kulttuurikeskuksen sisääntuloaula on usein täynnä yleisöä. Yleisön kannalta kaikki salit tarvitsevat omat sisääntuloaulansa ja aputilansa. Saleissahan tulee olemaan eri tilaisuuksia, joilla on omat yleisönsä.

Erityinen virhe olisi viereisen ”kulttuuriraitin” katkaiseminen pyöräliikenteeltä ja tämän johtaminen teatteritalon ympäri. Tämä toisi varsinkin viereisen koulurakennuksen oppilaille ja muille pyöräilijöille turvattoman reitin. Nykyisen pyöräilyreitin katkaiseminen on jo herättänyt arvostelua. Kulttuuriraitin tulisi toimia suorana yhteytenä sekä kävelyliikenteelle että pyöräliikenteelle. Tämä on erityisen tärkeätä myös kulttuuriaukion toimivuudelle sekä aukion molemmissa päärakennuksissa kävijöiden kannalta. Myös WeeGee-taloon meneville tämä sujuva yhteys Tapiolan keskustasta ja kulttuurikeskuksesta on tärkeää.

Kulttuurikeskuksen ja kaupunginteatterin rakennuksia ei pidä yhdistää, kuten hankesuunnitelmassa esitetään.

Espoon kulttuurikeskus on yksi aikansa merkittävimmistä julkisista rakennuksista maassamme. Rakennus on lähiympäristöineen erittäin tarkasti suunniteltu, eikä tätä arkkitehtonista merkkiteosta tule pilata siihen kytketyllä lisärakennuksella.

Espoon kaupunginteatteri on Espoon kulttuurin edistämisen kannalta tärkeä taidelaitos, ja sen tulisi palvella näyttämötaidetta ja sen yleisöä toimivana ja arvokkaana teatteritalona. Espoossa tulisi arvostaa kulttuuria tältäkin osin sekä siten vahvistaa Espoota kulttuurikaupunkina, kuten maamme muutkin merkittävät kulttuurikaupungit tekevät.

Espoon teatteri on toteutettava Espoon kaupunginteatterina, kuten kaupunginhallitus on jo aikanaan päättänyt ja jollaisena Espoon teatteri jo tunnetaankin.

Pekka Löyttyniemi

kaupunkineuvos

kaupunginjohtaja emeritus

Juhani Pallasmaa

professori emeritus

arkkitehti

Olli Männikkö

kunnallisneuvos

Espoon kaupunginhallituksen ja kaupunginteatterin hallituksen entinen puheenjohtaja