Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Jos pankkiiri myisi Suomen eläkejärjestelmää, hän päätyisi telkien taakse

Karkeasti neljännes palkkakuitista menee osittain rahastoivaan eläkejärjestelmäämme. Siitä rahasta 88,5 prosenttia tilitetään nykyisille eläkkeensaajille ja 1,5 prosenttia menee järjestelmän hallinnointiin. Jokaisesta veronluonteisesta eläkemaksueurosta maksat tulevaisuuden yhteiseen eläkepottiin 10 senttiä.

Ei ihme, että monet nuoret ja yrittäjät pitävät järjestelmää pyramidihuijauksena. Jos pankkiiri myisi tällaista rahoitustuotetta, päätyisi hän telkien taakse.

Jos esimerkiksi korkeakoulutettu maksaa eläkejärjestelmään uransa aikana noin 600 tuhatta euroa, kasvaa potti eläkeyhtiöiden saaman noin viiden prosentin vuosituoton myötä yli kahteen miljoonaan euroon. Siis vain, jos raha olisi korvamerkitty maksajalle. Osakemarkkinoiden keskimääräisellä noin kahdeksan prosentin vuosituotolla potti olisi yli viisi miljoonaa euroa. Tämä kerryttäisi osinkoja vuodessa yli 200 tuhatta euroa. Kuinka moni eläkeläinen omaa tällaisen eläkkeen? Toisen asteen koulutuksellakin summa olisi noin 150 tuhatta euroa vuodessa.

Tässä huomataan kaksi asiaa: korkoa korolle -ilmiön väkevyys pitkällä aikavälillä ja kuinka säästettyyn pääomaan ei kannata kajota ennenaikaisesti.

Nykyinen eläkejärjestelmä ei kuitenkaan kestäisi eläkemaksujen korvamerkkausta. Jokaisesta palkkakuitista menee tilitys nykyisille eläkeläisille, jotka eivät ole nykyisiin eläkkeisiin nähden maksaneet tarpeeksi eläkemaksuja. Vika ei ole heidän, vaan kiitos kuuluu järjestelmän laatijoille. Harvassa ovat poliitikot, jotka ongelman ymmärtävät. Vielä harvemmassa ovat ne, jotka ehdottavat ratkaisuja. Meillä on virkamieskoneisto ja eläkejärjestelmän johto täynnä yhteiskunnan fiksuimpia osaajia ja silti olemme olleet tässä pattitilanteessa vuosikymmeniä.

Avaan pelin ratkaisuehdotuksella: pitäkää jo maksamani rahat ja niiden tuotot, mutta antakaa minun sijoittaa eläkeneljännekseni jatkossa itse omaan taseeseeni. Nostan sitten 30 vuoden päästä minimieläkettä. Yrittäjät osin näin jo toimivat ja siitäpäs on poru syntynyt.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.