Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Kasvua suitsittava – keinoista luvassa debatti

Keskustelu kaupungin kasvusta on herättänyt voimakkaita mielipiteitä jo tovin. Länsiväylän haastattelemat kaupungin johtavat poliitikotkin olivat yhtä mieltä siitä, että kasvua on nykyisestään jarrutettava (LV 15.10.).

Positiivista on, että Espoo vaikuttaa kasvun valossa vetovoimaiselta ja muuttohalukkuutta kaupunkiin löytyy yhä. Tähän seikkaan kiinnittää huomionsa Aalto-yliopiston kaupunkitieteen apulaisprofessori haastattelussaan. Muutto perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kokoomukselta, vihreiltä ja demareilta löytyy selkeitä näkemyseroja, kun puhe kääntyy keinoihin, joilla kasvua pitää hillitä.

Sijoittajien ja asunnonomistajien näkökulmasta on tärkeää, että hintataso pysyy vähintäänkin vakaana, jopa nousee. Korkea hintataso puolestaan rajaa pienituloisten mahdollisuuksia muuttaa kaupunkiin.

Se on jatkuvaa nuorallatanssia, jossa on oltava tarkkana.

Vuokra-asuntotuotannon määrällä voidaan säädellä asuntojen yleisen hintatason kehittymistä mutta myös asukasmäärän kasvutahtia.

Rivakkaan kasvuun liitetään huoli asuntoalueiden viihtyvyydestä. Tiivistä rakentamista on kritisoitu aika ajoin kärkkäästi. Silti nämä alueet, kuten Niittykumpu, vetävät asukkaita puoleensa.

Poliitikot muistuttavat, että tiivis rakentaminen on mahdollistanut pientaloalueiden pysymisen ennallaan ja luontoalueiden säilymisen esimerkiksi Keskuspuistossa ja Hanikassa.

Kaupunki pysyy houkuttelevana valintana, jos sen tasapaino uusien ja vanhojen asuntoalueiden välillä onnistutaan säilyttämään. Se on jatkuvaa nuorallatanssia, jossa on oltava tarkkana. Kun yhtäällä luodaan modernia, houkuttelevaa miljöötä hyvin toimeentulevalle väestönosalle, vanhojen lähiöiden ei pidä antaa kurjistua toisaalla.

Vilkasta keskustelua kasvun ja siihen liittyvien lieveilmiöiden ympärillä on luvassa vastakin. Puolueita kritisoidaan usein siitä, että ne ovat liian lähellä toisiaan eikä näkemyseroja juuri löydy. Nyt erot puolueiden välillä ovat syntymässä ainakin siitä, miten ja millä keinoilla kasvua pitäisi hillitä.

Syksyn mittaan on syntymässä poliittisesti mielenkiintoinen ja värikäs keskustelu siitä, mitä pitäisi tehdä. Kristallipalloa tuskin kenelläkään on käsissään.

heli.koivuniemi@media.fi