Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sujuva hoitoonpääsy keskiöön hyvinvointialueella

Olemme saaneet lukea tänä vuonna useaan otteeseen Jorvin päivystyksen ruuhkista. Viimeksi näistä uutisoitiin Länsiväylän verkkosivulla 12.10. Nämä uutiset huomioon ottaen on ollut todella surullista lukea HUSin säästösuunnitelmista. Onneksi Lohjan ja Malmin yhteispäivystykset ja Lohjan synnytysosasto on nyt otettu pois säästölistalta. Siellä kuitenkin edelleen roikkuu Raaseporin sairaalan uudelleenorganisointi.

Ongelmat hoitoon pääsystä on otettava vakavasti. Mitä kauemmin hoitoon pääsy kestää, sen vaikeammaksi voi potilaan tilanne muuttua.

Päivystyksen ruuhkat johtuvat monesta syystä. Syitä ovat mm. hoitajapula sekä haasteet löytää toimiva jatkohoitopaikka.

Itse haluan tarttua tähän viimeisempään. Koko sote-uudistuksen tarkoituksena oli tiivistää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä eli integraatiota. Tämä on haastavaa Uudellamaalla, jossa on erilliset hyvinvointialueet ja Helsinki, jotka hoitavat perusterveydenhuollon, ja HUS, joka hoitaa erikoissairaanhoidon.

On todella tärkeää, että saamme hoitopolut sujuviksi. Esimerkiksi jatkohoitopaikkojen löytyminen erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuollon puolelle on ollut haasteellista. Tämä kasvattaa hoitojonoja, vaikeuttaa hoitoon pääsyä ja lisää kustannuksia. Tämä näkyy mm. ikäihmisten asumispalveluissa.

Mikäli haluamme saada tehokkuutta myös kustannusten näkökulmasta, tulee hyvinvointialueen ja HUSin yhteistyön olla saumatonta. Emme voi olla sellaisessa tilanteessa, että asiakasta pompotellaan eri toimijoiden välillä. Sama koskee myös hyvinvointialueen ja kuntien välistä yhteistyötä.

Meidän on mielestäni panostettava juuri perusterveydenhuoltoon, jotta kallista erikoissairaanhoitoa ei kuormiteta. Samalla meidän on myös hyödynnettävä perusterveydenhuol-lossa koko tarjonta mm. toimivan monituottajuuden kautta. Mikäli jonot kasvavat on parempi tarjota riittävän tasoinen palveluseteli, jonka avulla saamme tarjottua oikean hoiva hoitotakuun puitteissa.

Yksi keskeisimmistä tavoitteistamme hyvinvointialueella liittyy tämän valtuustokauden aikana juuri toimivien hoitoketjujen muodostamiseksi alueen asukkaille. Nykymeno johtaa turhiin jonoihin, mikä puolestaan vaarantaa ihmisten terveyden. Samalla tämä tulee meille kalliiksi. On hyvä muistaa, että ihmiset eivät jonoissa parane.

Henrik Wickström

aluehallituksen II vpj. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

HUS-kuntayhtymän hallituksen jäsen

RKP:n varapuheenjohtaja

Inkoo