Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Uhkailun ja painostuksen alla ei pidä taipua

Suomalainen keskustelukulttuuri on kaivannut pitkään ravistamista.

Vaikeneminen epämiellyttävistä tai aroista asioista on hyvin tuttua meille.

Venäjän hyökkäyssota ja sotarikokset ovat muuttaneet ilmapiiriä. Tukalan tilanteen edessä suomalaiset ovat olleet pakotettuja kertomaan mielipiteensä rohkeasti julkisuudessa.

Vaikeneminen epämiellyttävistä tai aroista asioista on tuttua.

Espoolais-tallinnalainen Kristi Raik on antanut jo vuosia ulkopolitiikasta suorasukaisia kommentteja. Siitäkin huolimatta, että riskinä on ollut uhkailu ja painostus.

Vaikka Raik ei ole ulkopolitiikan tutkijana kohdannut suoria vaientamisyrityksiä, häneen on yritetty vaikuttaa epäsuorasti. Samaan tilanteeseen ovat joutuneet hyvin monet, jotka ovat rohkeasti uskaltaneet olla eri mieltä ja ovat kertoneet sen julkisesti.

Raik on kohdannut myös varsin tunnistettavan ja yleisen ilmiön. Kun joku uskaltaa puhua, hänelle annetaan positiivista palautetta henkilökohtaisesti mutta julkista tukea ei uskalleta antaa eikä julkisia selkään taputtajia juuri ole. Jos onkin, he vetäytyvät tiukan paikan tullen.

Sananvapaus on Suomessa perustuslaissa määritelty oikeus. Se tarkoittaa, että mielipiteitä voi ilmaista, vastaanottaa ja jakaa ilman ennakollista puuttumista. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen. Myös kärjekkäitä, provosoivia ja jopa loukkaavia ilmaisuja on mahdollista esittää, kunhan muistaa, ettei niillä ylitetä sitä, mitä voidaan pitää yleisesti hyväksyttävänä, ja että sananvapauteen kuuluu myös vastuu.

Raik nostaa haastattelussaan esille toisenkin tärkeän huomion, joka liittyy kansainväliseen politiikkaan ja ydinaseisiin, mutta sama ajattelumalli pätee mihin tahansa asiaan: mikäli uhkailun edessä taivutaan, sillä on pysyviä vaikutuksia. Muut näkevät, että uhkailulla voi saada aikaan tuloksia.

Media pitää nyt ja tulevaisuudessa kiinni siitä tärkeästä asiasta, josta Raik antaa kiitosta: journalistisen median tehtävänä on kertoa monipuolisesti siitä, mitä poliittiset päättäjät ja asiantuntijat ovat mieltä. Myös Venäjään liittyvässä keskustelussa.

heli.koivuniemi@media.fi