Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jorvin päivystyksessä on vakavia ongelmia

Länsiväylässä 7.9.2022 ylilääkäri Kimmo Suojanen kertoi Jorvin päivystyksen ruuhkista: ”Siinä mielessä ei tarvitse olla peloissaan, että jos tulee jokin akuutisti vakava sairaus tai hengenvaarallinen kriittinen tila, ne priorisoidaan aina. Ne hoidetaan tapahtui mitä tahansa, mutta kun me joudumme priorisoimaan, kaikki muu kärsii.”

Samana päivänä 7.9. Länsi-Uudenmaan pelastustoimi sai hälytyksen hakea potilas ambulanssilla Kirkkonummen Sarvvikista. Ambulanssissa ensihoitaja teki hoidonarviointia todeten: ”Emme taida pystyä sinua auttamaan, mutta viemme sinut kuitenkin Jorviin.”

Potilas kirjattiin Jorvin päivystykseen kello 16.11. Todennäköisesti ensihoitajan hoidonarvioinnissa lukee ”ei kiireellinen”, koska potilas joutui tuskaisten ylävatsan kipujen johdosta odottamaan aulassa noin seitsemän tuntia.

Potilas pääsi tutkimuksiin vasta, kun meni itse hoitajien huoneeseen ja romahti siellä. Potilas siirrettiin kuvantamiseen ja otettiin varjoainekuvaus. Tilanne oli kriittinen. Potilaalle tehtiin hätäleikkaus.

Ennen leikkausta kirurgi kysyi: ”Miksi ette ole tulleet aiemmin?” Potilas vastasi: ”Olen kyllä yrittänyt ja viimeksi noin viikko sitten kävin päivystyksessä, jolloin sain lääkityksen muuhun sairauteen. Tällöin valitin kovia vatsakipuja, mutta lääkäri ei tutkinut vatsaa vaan kotiutti.”

Miksikö tätä kirjoitan? Siksi, että Jorvin päivystyksessä on vakavia ongelmia toisin kuin ylilääkäri Kimmo Suojanen väittää.

Ongelmia on myös erittäin vastuullista työtä tekevien Länsi-Uudenmaan pelastustoimen ensihoitajien toiminnassa.

Ensihoitajat tekevät ambulanssissa hoidonarvioinnin ilmoittaen sen Jorvin päivystykseen. Pitkälti tämän perusteella potilas pisteytetään kiireellisiin ja ei-kiireellisiin potilaisiin.

Tähän hoidonarviointiin ei saa vaikuttaa mikään muu kuin sen hetkinen potilaan tila, ei esimerkiksi sairaushistoria. Potilaan kuuleminen on äärimmäisen tärkeää, että hoidonarviointi on oikea eikä esimeriksi aiheuta kohtuuttomia kärsimyksiä, jopa menehtymistä.

Ylilääkäri Kimmo Suojanen, ehdotukseni on, että Jorvin päivystyksen vastaanottavat henkilöt ja Länsi-Uudenmaan pelastustoimen ensihoitajat saavat koulutusta ja nämä usein toistuvat, pieleen menneet priorisoinnit loppuvat.

Tämän jälkeen voitte kertoa julkisuudessa: ”jos tulee jokin akuutisti vakava sairaus tai hengenvaarallinen kriittinen tila, ne priorisoidaan aina”.

Hannu Hätönen