Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tapiolan keskusaltaalla pitäisi nauttia luonnonjäästä

Venäjän presidentti Putin aloitti Ukrainassa häikäilemättömän, siviili- ja sotilaskohteita erottelemattoman hävityssodan. Tykkien, rakettien ja panssarien ohella Venäjä on käyttänyt energia-asetta kiristäen Eurooppaa maakaasulla ja öljyllä.

Koko EU, yksittäiset maat ja Suomen kunnatkin ovat joutuneet miettimään energiansäästökeinoja tulevasta talvesta selviämiseksi. On pohdittu esimerkiksi kiinteistöjen sisälämpötilan ja uimahallien veden lämpötilan alentamista sekä kiinteistöjen ilmanvaihdon ja pihavalaistuksen vähentämistä yöaikaan (LV 10.9.).

Huolta on herättänyt myös rahojen riittävyys sähkösyöppöjen jäähallien ja kylmäkoneiden käyttökustannuksiin (esim. IL 29.8, Ylen aamu 14.9., Kaleva 22.9.).

Espoon liikuntapalvelut on viime vuodet kamppaillut Tapiolan keskusaltaalla ilmaston lämpenemistä vastaan luisteluradan jäähdytyslaitteistolla ja ajettavilla jääntekokoneilla. Allasta on lämpenevissä oloissakin ryhdytty sinnikkäästi tyhjentämään talvikäyttöön jopa syyskuun puolella, kun lehdet ovat puissa ja lämpötila kesäiset +15 astetta.

Luistelujään teko ja ylläpito lokakuusta joulukuuhun näyttää tapahtuneen kustannuksiin katsomatta, energian käyttöä lisäten ja hiilijalanjälkeä kasvattaen.

Tilastot niin sanotun Jääpuutarhan energiankulutuksesta ovat varmasti mielenkiintoisia ja julkistamisen arvoisia kertoessaan, mitä tämä ilmainen palvelu on yhä lauhkeampien syksyjen ja talvien myötä tullut espoolaisille tosiasiassa maksamaan.

Tekojään puuhaaminen jo lokakuussa on viime vuosina antanut Tapiolan keskusaltaalla näkyvän ja vahvan viestin, ettei Espoo edes keskellä nopeaa ja jo selvästi havaittavaa ilmaston lämpenemistä ole käytännön toiminnassaan johdonmukaisesti sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Keskusaltaan varhainen tyhjentäminen myös tänä vuonna heti syyskuun päätyttyä tai Jääpuutarhan avaaminen ennen joulukuuta ilmaisisi lisäksi yksiselitteisesti, ettei Espoo myöskään halua sitoutua raa’an hyökkäyssodan aloittaneen Venäjän energiakiristyksen torjumiseen kaupungin kaikkia toimialoja koskevalla energiansäästöllä.

Espoo on kuluvana vuonna liittynyt osoittamaan myötätuntoaan Venäjän aggression uhreille muun muassa liputtamalla Ukrainan värein Tapiolan keskusaltaan reunalla. Nyt on aika ja mahdollisuus näyttää tukea Tapiolassa selvin teoin.

Venäjä julisti liikekannallepanon, ja ukrainalaisilla on edessään pitkä ja raskas talvi. Konkreettinen, energian ja ilmaston kannalta paras solidaarisuuden osoitus Ukrainalle on kriisitalvena jättää Keskusallas tyhjentämättä ja nauttia – jos pakkasia saadaan – Keskusaltaan luonnonjäästä.

Hiilineutraali talviluistelija