Kestävän kaupungin ja kaupunkikehityksen asiantuntijat unelmoivat 15 minuutin kaupungeista. Sellaisista, joissa elämän kannalta olennaiset palvelut löytyvät vartin kävely- tai pyörämatkan päästä kotoa.
Espoota helminauhan omaisine kylineen ja kaupunkikeskuksineen voi jopa pitää vartin kaupunkikimarana. Täällä on vähintään viisi 15 minuutin logiikalla toimivaa keskusta. Kauniainen Espoon keskellä on malliesimerkki.
Kylien keskuksia ei kehitetä eikä ole kehitetty kuitenkaan kivutta. Muutoksia vastustavien joukko on vankka ja kovaääninen. Puolestapuhujien ääni on vaimentunut soraäänten alle.
Muutoksia vastustavien joukko on vankka ja kovaääninen.
Nyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) jyrähti ja otti paikallisena asukkaana kipakasti kantaa Tapiolan kohtaloa murehtivien arkkitehtien mielipiteeseen (HS 23.10.) Facebookissa. Vuornoksesta Tapiolaa ei pidä säilyttää ulkoilmamuseona. Paikalleen rapistunut keskusta on onnistuttu herättämään henkiin. Luontokin löytyy tapiolalaisille alle viiden minuutin etäisyydellä. Kaikki, mitä ihminen tarvitsee, löytyy kävelymatkan päästä kotoa, hän kirjoittaa.
Täsmälleen vartin kaupungin ideaalin mukaisesti. Parannettavaa toki on aina. Vuornoskin myöntää, että kaikessa ei ole onnistuttu. Osa kaupunkikeskuksista ja niiden reuna-alueista on vasta muotoutumassa moderneiksi, tulevaisuuden kaupunkilaisia paremmin palveleviksi liikenteen ja palvelun solmukohdiksi.
Omaa kehitysloikkaansa on jo pitkään odotellut Espoon keskus. Projektinjohtaja Mikko Kivinen povasikin, että nyt on alkamassa Espoon keskuksen vuosikymmen (LV 12.10.). Nähtäväksi jää, herättääkö se samanlaista tai ylipäätään minkäänlaista keskustelua.
Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio seuraa lännestä käsin tyynenä Espoon kuohuntaa. Espoon rajun kasvun ja asuntojen arvonnousun seurauksena tietty osa asukkaista valuu väkisinkin Kirkkonummelle.
Sarfvikista on Kivenlahden uudelle, joulukuun alussa avautuvalle metroasemalle ja sen palvelujen äärelle pyörällä jopa alle 15 minuuttia.
Mutta missä kulkevat kuntien rajat tulevaisuudessa? Tarvitaanko niitä nykyisenlaisina? Sitäkin on syytä jo miettiä, kuten toimittaja Paavo Rantalainen kolumnissaan.
heli.koivuniemi@media.fi