Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ikääntyvien palvelut uhattuna

Uusi vammaispalvelulaki uhkaa vaivihkaa heikentää ikääntyneiden palveluita. Eduskunnan käsittelyssä olevaan lakiehdotukseen sisältyy uusi ikääntymisrajaus, jonka myötä esimerkiksi liikuntavammaisten tai muistisairaiden ikäihmisten olisi vaikea saada vammaispalveluita jatkossa.

Nykyisellään suuri osa vammaispalveluiden asiakkaista on ikääntyneitä, joten uusi laki heikentäisi merkittävästi ikäihmisten palveluita ja taloudellista asemaa.

Vammaispalveluiden ulkopuolelle jääviä ikäihmisiä on jatkossa tarkoitus ohjata muun muassa sosiaalihuoltolain palveluiden piiriin, mutta nämä palvelut ovat määrärahasidonnaisia ja harkinnanvaraisia, eli niiden saaminen on aina epävarmaa. Aiemmin vammaispalveluiden kriteerit täyttäneet ikäihmiset voivat jatkossa joutua maksamaan välttämättömistä palveluista itse – tai jäämään ilman niitä.

Lakiehdotus uhkaa asettaa ikääntyneet vammaiset eriarvoiseen asemaan. Pahimmillaan uusi vammaispalvelulaki tulee johtamaan ikäsyrjintään.

Karin Cederlöf

juristi, aluevaltuutettu (r.)