Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kirkollisvaaleista on tulossa erittäin tärkeät

Lähestyvissä kirkollisvaaleissa valitaan seurakuntien päättävät elimet seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot eli Espoossa kuuden seurakunnan yhteinen kirkkovaltuusto. Ennakkoäänestys on 8.–12.11. ja varsinainen vaalipäivä 20.11.

Nyt valittavat seurakuntien luottamushenkilöt tulevat olemaan erittäin ratkaisevassa asemassa kirkon tulevaisuutta ajatellen. He tulevat muun muassa valitsemaan enemmistön (64) kirkkomme opista ja kirkkojärjestyksestä vastaavan ”kirkon eduskunnan” kirkolliskokouksen jäsenistä.

Hiippakuntien papistot valitsevat lisäksi 32 pappisedustajaa. Kirkolliskokouksen jäseniä ovat myös kaikki piispamme, saamelaisedustaja ja valtioneuvoston edustaja, jonka tulee olla kirkon jäsen.

Nyt on erittäin tärkeää, että valitessasi, ketä äänestät, otat selvää ehdokkaasi kannasta kirkkoamme hajottavaan sukupuolineutraalia avioliittoa koskevaan kiistaan, jonka käsittely jatkuu uuden kirkolliskokouksen kokoontuessa.

Tilanne kirkossamme on vakava ja uhkaa kirkon yhtenäisyyttä.

Paine kirkossamme on lisääntynyt Raamatun mukaisen kirkkomme opin kristillisestä avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä liittona muuttamiseksi ja sateenkaariavioliittojen ja niiden kirkossa vihkimisen hyväksymiseksi.

Espoonkin seurakunnista ovat seurakuntaneuvostot tuomiokirkkoseurakunnassa, Leppävaarassa, Tapiolassa ja ruotsinkielisessä seurakunnassa jo avanneet kirkot sateenkaariparien vihkimisille. Espoonlahdessa on tehty kielteinen päätös, ja Olarissa ei asia ole vielä ollut esillä.

Hyväksyvät päätökset eivät ole lainvoimaisia, ja niistä on tehty valitus hallinto-oikeuteen. Tapiolassa on kirkkoherra arvioinut voivansa panna seurakuntaneuvoston päätöksen täytäntöön jo ennen kuin se on saanut lain voiman.

Tilanne kirkossamme on vakava ja uhkaa kirkon yhtenäisyyttä, koska osa piispoista, arkkipiispaa myöten, ja papistosta tuntuu olevan sateenkaariliittojen ja niiden kirkollisen vihkimisen kannalla tai mukautuvansa sellaiseen tilanteeseen. Useat papit suorittavat jo nyt tai ovat valmiita suorittamaan kirkon opin ja kirkkojärjestyksen sekä papinvalan vastaisia vihkimisiä.

Olisi hyvä muistaa, mitkä ovat Raamatun mukaisen kristillisen avioliiton ja sateenkaariliiton eroavuudet: sukupuoliero, heteroseksi, lisääntyminen, biologinen yhteinen vanhemmuus (isä ja äiti) ja sukupolvien jatkuvuus.

Asian käsittelyyn voi perehtyä esimerkiksi googlaamalla Tapiolan seurakuntaneuvoston pöytäkirjat 10.5., 16.9. ja 4.10.2022.

Osmo Pylvänäinen