Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pettymykset kuuluvat jokaisen elämään

Kiire saa verisuonet pullistumaan ohimolla. Lapsi kiukuttelee, ja palaveri alkaa pian. Liikenneruuhkistakin varoiteltiin.

Tämä on hetki, kun tekee mieli joustaa ja antaa periksi lapsen mielihaluille. Olla kaveri, ei vanhempi.

Kaverivanhemmuuden sudenkuopista varoittelee kasvatusvaikuttaja ja tietokirjailija Jarno Paalasmaa. Hän tiedostaa, että houkutus antaa periksi, kun voimavarat ovat vähissä. Yksinhuoltaja- ja eroperheissä houkutus taipua lapsen tahtoon on usein entistä suurempi. Kukapa haluaisi olla ikävä lapselleen juuri silloin, kun yhteisille hetkille ja tapaamisille on ladattu suuria odotuksia. Silti pitäisi.

Paras lahja lapselle on aito läsnäolo ja pysähtyminen.

Vastuu on helppo siirtää toiselle vanhemmalle, vaikka lapsi juuri silloin janoaa kipeimmin rajoja, johdonmukaisuutta ja jämäkkyyttä. Turvallista aikuista.

Pettymykset kuuluvat elämään, eikä niiltä voi välttyä. Pettymyksiä tulee ennemmin tai myöhemmin. Mitä myöhemmin, sitä ongelmallisempaa se on henkilölle itselleen. Jokaisen meistä on opittava sietämään pettymyksiä. Kenen muun kanssa epämiellyttäviä tunteita voi opetella hallitsemaan kuin oman vanhemman kanssa.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta kohdata tunteitaan turvallisessa ympäristössä, elää lapsena. Silloin on tärkeää, että lähellä on edes yksi aikuinen, joka luo turvaa. Rajoja ja rakkautta.

Uupuneena ja stressaantuneena on vaikea nähdä omia heikkouksiaan. Jokainen aikuinen on erehtyväinen ja tekee virheitä. Tärkeintä on oppia tunnistamaan ne hetket, jolloin riskit lipsua ovat korkeimmillaan. Korjausliikkeitä ei ole koskaan myöhäistä tehdä.

Paras lahja lapselle on aito läsnäolo ja pysähtyminen. Tärkeintä on lapsen kuunteleminen, arvostaminen ja hänen näkemyksensä huomiointi. Se ei tarkoita, että lapselle luovutetaan täydellinen päätösvalta. Tietyt asiat ovat aina vanhempien vastuulla.

Kun lapsi oppii, että on olemassa yhteisiä sääntöjä, joita noudatetaan, muita kunnioitetaan ja heidät huomioidaan. Näiden arvokkaiden taitojen ansiosta elämä kantaa. Silloinkin, kun vanhemmat eivät ole läsnä tukemassa lastaan.

heli.koivuniemi@media.fi