Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lähipäiväkoti on Espoossa urbaanilegenda

Parasta Espoossa Lapsiperheet. Näin suoraan markkinoidaan Visit Espoo -sivustolla lapsiperheiden Espoota. Totuus. Muuta Espooseen, hanki lapsia ja totea, että päiväkotipaikka omalle lapsellesi järkevän matkan päästä kotia ei ole täällä selviö. Päiväkodit ovat ääriään myöten täynnä.

Omassa naapurustossani Espoon Lintuvaarassa stressi siitä, saako lapselle päiväkotipaikkaa´, on täysin arkipäivää. Jokainen vapaa tontti ja metsäpalsta kaavoitetaan euron kuvat silmissä, mutta lapsiperheiden palvelut laahaavat perässä. Hyvässä tapauksessa päiväkotipaikka heltiää kilometrien päästä Leppävaarasta tai sitten vihjaistaan, että yksityisiäkin päiväkoteja voi alkaa katsoa. Harmi vaan nekin ovat usein täynnä.

Odotan päättäjiltä vastineita ja ennen kaikkea ratkaisuehdotuksia.

Näkemyksiä on toki monia. Joistakin lapsen paikka on kotona. Hyvä juttu, kuka ne työt sitten tekee ja mihin katosi lapsen oikeus saada laadukasta varhaiskasvatusta. Yksi näkemys on, että kyllä yksityinen sektori niitä uusia päiväkoteja rakentaa. Kiva ajatus tämäkin, mutta kun ei rakenna. Varmaan osaksi siksi, että yksityisten investointien hinnat ovat kasvaneet viime vuosina.

Lähestyvän joulun lisäksi on myös se aika vuodesta, kun kunnassa alkavat budjettineuvottelut, joten odotan tähän kirjoitukseen päättäjiltä vastineita ja ennen kaikkea ratkaisuehdotuksia. Ratkaisuehdotukseksi on turha esittää subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista – se on lyhytnäköinen polku kulkea. Tai ”Mikset ota päivähoitopaikkaa vastaan Espoon toiselta laidalta mahdottomien julkisten liikenneyhteyksien päästä?” on jokseenkin väsynyt argumentti.

On totta, että on kyse laajemmasta ongelmasta, koko varhaiskasvatuksen kriisistä. Mielestäni siltikin on jokaisen perheen oikeus saada lapselleen, jos niin haluaa, kokoaikainen päiväkotipaikka läheltä kotia. Se on lapsen etu.

Suvi Kuusisto

Vauvan kanssa vielä kotona