Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Lapset ja nuoret etusijalle päätöksenteossa

Espoon valtuusto on lähes ensitöikseen hyväksynyt yksimielisesti valtuustotoivomuksen, että tällä kaudella priorisoidaan lapsia ja nuoria. Koronapandemian tiedetään vaikuttaneen erityisesti lapsiin ja nuoriin, ja jäljet tulevat vasta kunnolla näkyviin tilanteessa, jossa ympärillä olevat aikuiset ovat huolissaan talven energiakriisistä, kallistuvasta ruoasta ja työpaikkojen säilymisestä.

Samaan aikaan kuntia ravisuttaa suurin hallinnollinen uudistus sataan vuoteen. Kuntapäättäjänä ajattelen, että sote uudistaa historiallisella tavalla myös kunnan ydintehtävää. Keskiöön tulee uudella tavalla kuntalaisten hyvinvointi. Lapset ja nuoret ovat joukko, joiden elämässä kunnan palvelut tulevat erityisen lähelle arkea: koulut ja päiväkodit, arkilounas, asukaspuistot, kirjastot, uimahallit, nuorisotilat, pyörätiet, urheilukentät, skeittipuistot. Lapsen koko arkiympäristö.

Sote-uudistuksen jälkeenkin kunnille jää tärkeä tehtävä, nimittäin lastensuojelulain mukainen ehkäisevä lastensuojelu, jota toteutetaan päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotoimessa. Lapsen ja nuoren näkökulmasta juuri nämä palvelut ovat ensisijaisia turvaamaan kasvua ja kehitystä. Vanhemmalle ehkäisevä lastensuojelu tarkoittaa varhaisen vaiheen tukea, tuen tarpeiden tunnistamista ja mahdollisten ongelmien ehkäisemistä sekä tarvittaessa eteenpäin ohjaamista.

Kannan huolta erityisesti perheistä, jotka jonottavat sote-palvelua tai eivät saa tarvitsemaansa tai oikeanlaista tukea. Terveydenhuollon jonoja vähemmän on käyty julkista keskustelua siitä, että paikoin lastensuojelun palveluihin on kuukausien jono. Odotellessaan nämä lapset ja nuoret jatkavat arkielämäänsä kunnan palvelujen varassa.

Nyt tarvitaan resurssien turvaamista varhaiskasvatuksessa, opetuksessa sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan palveluissa. Tarvitaan keinoja vahvistaa Espoon veto- ja pitovoimaa työnantajana. Pääkaupunkiseudulla käydään kovaa kilpailua alan ammattilaisista ja kisassa voittaaksemme tarvitsemme käytännön tekoja, kuten Espoon Asuntojen kanssa tehtävää yhteistyötä osana rekrytointia.

Valtuustossa on käyty keskustelua, onko valtuustotoivomuksilla merkitystä. Haluan uskoa, että on. Luotan, että lapset ja nuoret priorisoidaan pian alkavissa budjettineuvotteluissa.

Helena Marttila

Kirjoittaja on espoolainen kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu (sd.), Hyvinvoiva Espoo -ohjausryhmän puheenjohtaja ja lastensuojelun sosiaalityöntekijä.