Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Luontoarvot huomioitu kattavasti Hannusrannan asemakaavassa

Tuomas Ortia kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (LV 1.11.) kaupungin toiminnasta Hannusjärven asemakaavoituksen yhteydessä. Ortian mukaan luontoselvitykset olisi laadittu puutteellisesti. Lisäksi mielipidekirjoituksessa esitettiin, että kaupunki olisi uhkaillut maanomistajia maiden pakkolunastuksella.

Asemakaavoitus käynnistyy maanomistajan aloitteesta. Kaupunki ei lähde kaavoittamaan Hannusjärvellä sijaitsevan Hannusrannan tyyppisiä moniomisteisia alueita, ellei riittävän laaja ja yhtenäinen maanomistajien joukko ole aloitteen takana.

Tässä tapauksessa maanomistajilla oli esisopimus rakennusliikkeen kanssa, joka oli arvioinut hankkeen lähtökohtia ja taloudellisuutta. Sopimuksen yksityiskohdat ovat luonnollisesti vain sopijapuolten tiedossa eikä kaupungilla ole niistä tietoa.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen ja asiasta päättävien luottamushenkilöiden tehtävänä on pitää huolta kaupungin tavoitteiden toteutumisesta ja laadukkaasta lopputuloksesta. Hannusjärven tilan ja sitä ympäröivien alueiden luontoarvojen turvaamiseksi myös Hannusrannan asemakaavan mukaisen uuden rakentamisen myötä on kaavan yhteydessä laadittu lukuisia selvityksiä, joiden tulokset on huomioitu alueen suunnittelussa.

Kun asemakaavaa valmistellaan, tulee prosessi hoitaa läpinäkyvästi. Asukkaita ja muita sidosryhmiä tulee kuulla ja kaikki kaavan edellyttämät selvitykset tulee laatia huolellisesti. Hannusrannan kaavaa koskevassa valituskäsittelyssä nämä seikat punnitaan oikeuden toimesta.

Mielipidekirjoituksessa mainittu lepakkoselvitys on laadittu vuonna 2018. Alueella ei ole todettu lepakoiden lisääntymis- tai levähdyspaikkoja. Rantavyöhykkeellä on lepakoiden ruokailualue ja siirtymäreitti, joka jää kaavassa virkistysalueelle ja on huomioitu maankäytön suunnittelussa ja kaavamääräyksissä.

Torsti Hokkanen

kaupunkisuunnittelujohtaja

Espoon kaupunki