Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Espoo on sittenkin kulttuurikaupunki

Espoon kaupunginteatterin uuden toimitalon rakentaminen eteni 10.10. merkittävän askeleen kaupunginhallituksen hyväksyttyä hankesuunnitelman rakentaa teatteritalo Espoon kulttuurikeskuksen viereen ja yhteyteen.

Kulttuuri ei ole yleensä poliitikkojen agendassa kärkisijoilla – useimmille kulttuuritilaisuudet ovatkin enemmän näyttäytymis- ja patsastelukohteita, joista poistutaan heti, kun julkisuuteen tarkoitetut valokuvat on otettu. Siksi kaupunginhallituksen päätöstä voikin pitää todellisena kulttuuritekona.

Matkassa on ollut useita mutkia. Teatteritaloa on suunniteltu eri paikkoihin Espoossa, jopa maan alle. Nyt kulttuurikeskuksen yhteyteen rakennettuna se tulee saamaa arvoisensa sijainnin.

Poliitikkojen vähäinen arvostus ja ymmärrys teatteritaiteesta näkyy niissä useissa vastustavissa mielipiteissä, joita vuosien saatossa suunnitelmaan on kohdistettu. Aina on joku tärkeämpi kohde, joka olisi pitänyt toteuttaa ensin (homekoulut, vanhustenhuolto, uimahallit...). Ei ymmärretä, etteivät nämä ole toisiaan poissulkevia. Suuren kaupungin on huolehdittava monista asioista samanaikaisesti.

On jopa esitetty, että teatteri voisi kiertää esityksineen eri aluekeskusten saleissa ja kouluissa. Toki näinkin voi joskus tehdä, mutta tässä on unohdettu se tosiasia, että teatteritaide on itsenäinen taidemuoto, jolla on omat vaatimuksensa niin esitystilojen, tekniikan, pukeutumistilojen kuin lavastemahdollisuuksienkin suhteen. Harrastelijateatteritiloissa voi syntyä vain harrastelijateatteria!

Eipä silti. Ei mikään ole uutta. Sama kulttuuriymmärtämättömyys näkyi aikoinaan myös Espoon kulttuurikeskuksen vastustamisessa, puhumattakaan kansallisoopperan talon vuosikymmeniä kestävän suunnittelun aikana.

Espoon taloudelliset mahdollisuudet Suomen velkaisimpana kuntana asettavat rajansa hankkeelle. Kompromisseja on jouduttu tekemään, niin talon aula- ja sisäänkäyntitilojen osalta kuin talon sijainnin osalta, jolloin kävely- ja pyöräilyreittejä on jouduttu lievästi muuttamaan. Toki espoolaiseen tapaan mitä tahansa päätetäänkin, (pieni) osa mielipiteen ilmaisijoista keskittyy aina siihen, mitä vikaa päätöksessä on. Tämä toki mahdollistaa myös parannusten esillä pidon.

Espoon kaupunginteatteri on luonut itselleen pysyvän osan suomalaisessa teatterimaisemassa. Kansainvälinen vierailijateatteri, joka pystyy hyvin pienellä budjetilla rikastuttamaan koko pääkaupunkiseudun teatteritarjontaa. Vuosittaiset noin kaksi omaa produktiota ja lukuisa määrä kiinnostavimpien kotimaisen ja ulkomaisten teatterien vierailuja.

Nyt kohti vuotta 2027 ja teatteritalon avajaisia. Kiitos tästä kehityksestä kuuluu niille lukuisille espoolaispoliitikoille, jotka ovat vuosien varrella jaksaneet pitää tätä hanketta yllä ja uskoa siihen. Espoo on sittenkin kulttuurikaupunki!

Tapio Valli

Espoon tarkastuslautakunnan jäsen (kok.)