Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Velkaista kasvajaa kuritetaan kohtuuttomasti

Miljardi euroa vuodessa. Summa, jonka espoolaiset veronmaksajat rahoittavat muiden kuntien palveluja.

Nyt vain säästetään, sopeutetaan ja toivotaan valtiolta apua. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä otti kärjekkäästi kantaa tilanteesta esitellessään Espoon talousarviota Länsiväylälle (LV 5.11.).

Aihe nousee esille vuosittaista talousarviota käsiteltäessä. Nyt kaupunginjohtaja on jo syystäkin huolissaan. Inflaatio ja korot nousevat. Tilanne on Suomen velkaisimmalle kaupungille kestämätön.

Tähän asti Espoon hätähuutoa on vähätelty.

Kärjistettynä se tarkoittaa, että espoolaiset, koulutetut asiantuntijat ja erityisasiantuntijat maksavat ja pitävät huolen siitä, että muilla kunnilla palvelut säilyvät. Kärsijöinä ovat espoolaiset lapset ja nuoret, jotka sullotaan nyt yli äyräidensä pullisteleviin päiväkoteihin ja kouluihin.

Helpotusta ei tuo sekään, että vuoden maassaolon jälkeen tilapäistä suojelua saaneilla ukrainalaisilla on mahdollisuus hankkia kotikuntaoikeudet. Silloin kunta on lain mukaan velvollinen tarjoamaan varhaiskasvatusta ja he kuuluvat oppivelvollisuuden piiriin. Espoossa voi siis tulla tuhannesta yli kahteen tuhatta lasta varhaiskasvatuksen pariin ja kouluihin.

Vieraskielisille palvelujen järjestäminen vaatii erityistä tukea, mikä maksaa. Kasvavan kaupungin, kuten Espoon, mahdollisuus järjestää tilatarpeet ja palvelut on ottaa lisää velkaa, ellei muuta keinoa löydy. Siihen ovat kuusi isompaa kaupunkia toivoneet ratkaisua valtionhallinnolta. Saamatta vastausta. Mäkelä ehdotti jopa poikkeuslainsäädäntöä, jotta ukrainalainen työvoima voidaan hyödyntää palvelujen järjestämisessä.

Sote-uudistuksen yhteydessä luvattu muutos piti korjata MAL-rahoituksen kautta. Sekään ei toteutunut.

Espoo on toteuttanut sille asetettuja tavoitteita, mutta nyt näyttää siltä, että Espoo, joka on rahoittanut ja ylläpitänyt suomalaista hyvinvointia valtakunnallisesti, ollaan jättämässä yksin taakkansa alle.

Tähän asti Espoon hätähuutoa on vähätelty. Nyt se on syytä ottaa tosissaan. Jos syömähampaan annetaan rapistua ja tilanteen kriisiytyä, kurjuuden kierre kiihtyy koko Suomessa.

heli.koivuniemi@media.fi