Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Suomalaiset, Pohjoismaiden vähävaraiset

Vaalikeskustelu on alkanut poikkeuksellisen kiivaana. Näin totesi Petteri Orpo (kok.) pienen kohun ja anteeksipyynnön jälkeen. Suomen Kuvalehden haastattelussa hän sanoi jääneensä Ylen A-talkin keskustelussa Sanna Marinin (sd.) ja Annika Saarikon (kesk.) kiljumisen alle. Hölmösti sanottu.

Vakavasti puhuen vuosi toisensa jälkeen Suomessa mennään vaaleista seuraavaan veronkorotuksia kiljuen. Seuraavista vaaleista tuskin tulee poikkeusta nykyinen valtionvelka ja talouskasvuennuste huomioiden. Mantra on, että ”hyvätuloiset” ja ”rikkaat” eivät kanna korttaan kekoon.

Totta toinen puoli. Suomessa on näennäisesti pääomatuloissa veroprogressio. Veroa maksetaan 30 000 euroon asti 30 prosenttia, tämän jälkeen 34 prosenttia. Pörssiyhtiön maksamasta osingosta 15 prosenttia on verotonta ja lopuista maksetaan pääomatulovero. Efektiivisesti osinkovero on noin neljännes.

Kuitenkin osingon maksava yhtiö on jo tilittänyt yhteisöveron 20 prosenttia. Tämä huomioiden osinkovero on sinulle ja minulle tosiasiallisesti yli 40 prosenttia. Suursijoittajat ja ulkomaiset toimijat eivät osinkoveroja maksa. Sama koskee oman holdingyhtiön kautta pörssiyhtiöstä vähintään kymmenyksen omistavia.

Progressio itse asiassa onkin degressio, ellei jopa repressio – sorto.

Jos jokainen sijoittaja maksaisi pörssiyhtiöiden osingoista viiden prosentin lähdeveron, voitaisiin meiltä tavissijoittajilta lopettaa erillisen, nykyisen kaltaisen osinkoveron periminen ja silti valtion verotulot kasvaisivat.

Mediaanivarallisuus suomalaisilla aikuisilla on samaa luokkaa kuin portugalilaisilla ja kreikkalaisilla, joita moni suomalainen pitää itseään köyhempinä. Läntisessä Euroopassa muut ovat meitä vauraampia. Pohjoismaissa olemme pahnan pohjimmaisina, vaikka lähdimme 2000-luvulle tasatilanteesta.

Omistamiseen kannustaminen neutraalin ja kohtuullisen verotuksen kautta auttaisi huomattavasti kiinni ottamisessa. Missä ovat ne puolueet, jotka vaativat tähän muutosta väkevästi? Kaikki taitavat kuitenkin olla taskullasi.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.