Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taimen voitti golfin Gumbölenjoella

Taimen voitti golfseuran Vaasan hallinto-oikeudessa 26.10. Oikeus kumosi taimenen elinolosuhteita uhanneen aluehallintoviraston myöntämän vedenottoluvan Gumbölenjoesta. Tämä oli kuitenkin vasta osavoitto taimenille. Espoon Golfseura ry jatkaa edelleen vanhan luvan nojalla ruohikkonsa kastelemista harvinaisen villitaimenen kutemisjoesta.

Espoon Golfseura ry:n käyttämä vedenottopaikka on tärkeällä luonnonvaraisen ja alkuperäiseksi luokitellun meritaimenen lisääntymisalueella. Vastaavanlaisia alkuperäiseksi luokiteltuja meritaimenkantoja on jäljellä enää 12 Suomen vesistöissä.

Gumbölenjoki on Espoon arvokkain yksittäinen virtavesikohde. Joki on pieni savimaan joki, joka on luontotyyppinä arvioitu Etelä-Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi. Joen topografia on sellainen, että vesieliöstön olosuhteet heikkenevät nopeasti virtaaman vähentyessä.

Gumbölenjoen arvoa kohottaa joen alkuperäislajistoon kuuluva vuonna 2019 erittäin uhanalaiseksi luokiteltu vedenoton uhkaama meritaimen. Taimenen kutu- ja poikastuotantoalueina toimivat koskialueet ovat tyypillisesti matalia ja ne ovat siksi erityisen alttiita virtaaman alenemisen haitallisille vaikutuksille, jotka heijastuvat suoraan taimenen lisääntymiskykyyn joessa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan taimenen lisääntyminen ja taimenen poikasten elinkyky Gumbölenjoen Mynttilänkoskella ei ole parantunut Dämmanin raakavedenoton loputtua vuonna 2016. Taimenen elinolosuhteiden olisi pitänyt parantua virtaaman parantumisen ansiosta, mutta näin ei ole jostain syystä käynyt. Golfseuran vedonotto alkoi Dämmanin raakavedenoton loputtua.

Taimenkannan parantumisen sijasta Kala- ja vesitutkimus Oy:n selvityksen mukaan taimenten vanhempien poikasten määrä on vähentynyt. Tämä johtuu todennäköisesti alhaisten virtaaminen aiheuttamasta kalojen elinolosuhteiden heikentymisestä. Syy tähän saattaa hyvinkin olla golfseuran vedenotto. Tästä huolimatta golfseuralla on lupa jatkaa vanhan luvan mukaista vedenottoa 50 000 kuutiolla vuodessa.

Espoo tavoittelee upealla tavalla alkuperäisen taimenkannan elinolosuhteiden parantamista Gumbölenjoessa. Vuonna 2020 valmistui Myllypadon kalatie. Dämmanin padon vaellusestettä ollaan poistamassa. Tavoitteena on mahdollistaa meritaimenen nousu aina Nuuksion Pitkäjärveen asti.

Taimenen pitää voittaa golfkenttä. Ympäristö- ja rakennuslautakunta käsittelee golfkentän vedenottoa kokouksessaan 17.11. Kokouksessa tulisi etsiä keinoja sen varmistamiseksi, että taimen voittaa ihan oikeasti golfseuran ja saamme vahvistettua erittäin harvinaista alkuperäistä taimenkantaa Espoossa.

Juri Aaltonen

kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Ari Paukku

ympäristö- ja rakennus-lautakunnan jäsen (sd.)