Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Älkäämme astuko Putinin ansaan

Putin piti järjettömän puheen allekirjoitettuaan asiakirjat neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään. Puheessa näkyi jo tutuksi tullut tarina lännestä uhkana.

Ensisijainen argumentti oli odotettu: ”Olemme sodassa Naton kanssa”. Takaiskut on helpompi hyväksyä, jos vastustajaa suurennetaan. Puheessa oli myös toinen narratiivi: eurooppalaiset haluavat tehdä lapsillemme sukupuolikorjauksia, perheemme ovat uhattuina. Isät eivät ole isiä, pojat eivät ole poikia. Länsi on täynnä satanisteja, jotka ovat hylänneet ”perinteiset arvot”. Eivätkä vain perinteisiä arvoja, vaan myös perinteisen ”aidon” energian.

Neuvostoliitto yritettiin aikoinaan neuvostopropagandassa esittää jonkinlaisena progressiivisena vaihtoehtona konservatiiviselle lännelle. Segregaatiota ja luokkayhteiskuntaa kritisoitiin.

Tämän päivän Venäjä on laittanut maailmankirjat aivan uusiksi. Nyt viljellään ajatusta ideologisesta taistelusta liberaalin lännen ja perinteisen uskonnollisen Venäjän välillä. Progressiivinen länsi on uhka, perinteinen ja uskonnollinen Venäjä taas hyvä.

Kreml on huomannut, mitkä asiat jakavat länttä, ja pyrkii nyt vahvistamaan niitä.

Tämä on vastakkainasettelu, jota Venäjällä on jo pitkään viljelty. Se on vastakkainasettelu, joiden varaan Euroopan populistiset puolueet ovat rakennettu: Liberaali yhteiskunta, jossa yksilön vapaus ja itsemääräämisoikeus ovat keskiössä, on uhka vallitsevalle maailmanjärjestykselle. Tai pikemminkin: uhka sille maailmanjärjestykselle, jonka varassa Putinin asema on.

Tämä tekee taistelusta eksistentiaalisen. ”Our way of life” ei tietenkään ole uusi argumentti, mutta jos Kreml yhdistää sodan Venäjän olemassaoloon ja siihen maailmankuvaan, jota he väittävät edustavansa, tulee tilanne vaikeutumaan entisestään.

On syytä huomata, että Venäjän Kremlin kannattajien retoriikka on ollut samaa länsimaissa useiden vuosien ajan. Ei ole sattumaa, että Trump nousi valtaan samalla retoriikalla. Tätä samaa Kremlin megafoneina toimivat tuhannet online-toimijat ovat pitkään toistaneet.

Kreml on huomannut, mitkä asiat jakavat länttä, ja pyrkii nyt vahvistamaan niitä. Yhtenäinen länsi on heille ongelma, kun taas sisäisistä konflikteista ja polarisoitumisesta kärsivä länsi olisi huomattavasti heikompi ja siten helpommin lyötävissä

Länsi voi vastustaa tätä vaikuttamista. Jotta se onnistuisi, meidän tulee kuitenkin ensin tunnistaa vaikuttaminen. Ukrainan sota tulee kestämään aikansa. Ukraina ei selviydy ilman ulkopuolista apua. Ja ulkopuolinen apu on uhattuna, jos länsi antaa itsensä häiriintyä Putinin vaikuttamisen seurauksena.

Anders Adlercreutz

kansanedustaja (r.)

Kirkkonummi