Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päiväkodin juhlakalenterissa on kiinalainen uusivuosi, Arafat-päivä ja roš hašana, mutta isänpäivää ei huomioitu mitenkään

Ihmettelen kovasti Espoon varhaiskasvatuksen toimintaa isänpäivän suhteen. Poikani päiväkodissa heidän esikouluryhmässään ei isänpäivää huomioitu mitenkään, ei edes kortteja tehty ja tästä ei infottu mitään erikseen. Asia vain haudattiin kaikessa hiljaisuudessa. Kuitenkin saman päiväkodin muissa ryhmissä isänpäivä oli huomioitu ja muun muassa kortit ja lahjat isille tehty.

Miten voi olla mahdollista, että jokainen päiväkotiryhmä saa erikseen päättää, mitä ja keitä ryhmiä juhlitaan? Eikö tämän pitäisi olla koko Espoon varhaiskasvatuksen ohjeistus kaikille päiväkodeille? Mielestäni on uskomatonta, että yhdessä päiväkotiryhmässä työntekijät päättävät, mitä ideologiaa heidän ryhmänsä lapset toteuttavat.

Lisäksi katsoin päiväkodin seinällä isoa juhlapäiväkalenteria, jossa isolla mainostettiin muun muassa seuraavia juhlia: Vesak, Kiinalainen uusivuosi, Íd al-adha, Arafat-päivä, Corpus christi, Rosh hashana, Diwali jne. Kaikki juhlat ovat tärkeitä ja on hyvä, että niitä juhlitaan sekä opetetaan lapsille erilaisia kulttuureita.

Se, mitä en hyväksy, on että meidän tolkun ihmisten ja ison ryhmän tärkeä juhla tehdään näkymättömäksi ja vaiennetaan ilman mitään keskustelua asiasta. Mielestäni tällöin pitää myös muiden ryhmien ja niiden edustajien juhlien huomioiminen lopettaa päiväkodeissa ja tehdä toiminnasta 100-prosenttisen neutraalia. Suomessa on 1,3 miljoonaa isää ja Espoossakin kymmeniä tuhansia ja on kummalista, että juuri tämän ryhmän tärkeä päivä hävitetään Espoon juhlakalenterista.

Kaikilla lapsilla ei välttämättä ole isää elämässä, mutta tiedän myös perheitä, joissa ei ole äitiä mukana elämässä. Tällöin päiväkodissa tehty kortti saattaa olla ainoa lapsen ihan itse tekemä muistaminen omalle isälle. Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että meillä on perheessä äiti, joka myös huolehtii, että lapset muistavat isänpäivänä minuakin.

Jokaisen perheen tulisi myös itse keskustella lasten kanssa oman perheensä muodosta eikä Espoon yrittää haudata asioita maton alle peläten ihmisten reaktioita. Tasa-arvo on minulle itselleni tärkeä arvo, mutta omasta mielestäni sitä ei toteuteta tällä tavalla, että tehdään tietystä ihmisryhmästä näkymätön. Oli kyse sitten enemmistöstä tai vähemmistöstä.

Kolmen isä

Espoo