Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Minne katosi Suomenoja?

Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöryhmä ja ryhmän johtaja Kaija Mallat tekevät yhä uusien teiden ja kujien ja polkujen ja katujen nimien keksimisessä loputonta urakkaa. Espooseen rakennetaan kiihtyvään tahtiin uusia taloja ja uusia aluekeskuksia ja yhä uusia teiden nimiä tarvitaan. Vanhat nimet on jo käytetty, monet niistä ovat ruotsinkielisiä, ja uusia keksitään, ja kohta alkavat teematkin loppua.

Finnoon metroasema otetaan käyttöön joulukuussa, ja sen ympärille nousee kerrostaloja hyvää vauhtia, ja Suomenojalla sijainnut Finno siirtyy nyt kilometrejä etelämmäksi. Nimistöryhmä tuntuu tarranneen ruotsinkieliseen nimeen niin vahvasti, että välttää käytössä ollutta Suomenoja nimeä ja risteyksessä oleva bussipysäkki on saanut nimekseen Yli-Finnoo, vaikka itsestään selvästi pysäkin nimen tulisi olla Suomenoja.

Itse olen asunut vasta 40 vuotta seudulla ja aina on puhuttu Suomenojasta. Jos sille halutaan ruotsinkielinen nimi, niin siihen toki sopii Övre-Finno. Merituuli kauppakeskus ja sen monet myymälät, hampurilaisravintola, kierrätyskeskus ja päiväkoti kaikki sijaitsevat Suomenojalla, kysykää vaikka.

On muitakin kummallisuuksia. Nöykkiössä Kirkkotaival-niminen tie vaihtuu yllättäen Kirkkoharjuksi, vaikka siellä ei koskaan ole ollut kirkkoa, jonne onkin vielä monen kilometrin matka.

Merituuli kauppakeskuksen vieressä on Nöykkiönlaaksontie, mutta se, että pellolla kulkee oja, ei tee siitä laaksoa. Toisaalta, urakka keksiä koko ajan uusia nimiä on niin iso, että turha kai odottaa täysosumia.

Mutta Suomenoja takaisin käyttöön ja bussipysäkin nimeksi. Finnoo/Finno vie uuden metroaseman luokse, jonne se joulukuusta lähtien kuuluukin.

Esko Rahikainen

Nöykkiö