Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Olisiko aika panostaa nykyisiin espoolaisiin?

Muutin Espooseen kesällä 2022. Espoo on hyvä paikka asua, monipuolinen ja sijainniltaan keskeinen.

Aina välillä ihmettelen, miten tuntuu, että kaikki Suomen kaupungit - Kauniaista lukuun ottamatta - tavoittelevat jatkuvasti väestön kasvua. Olisi paikallaan pysähtyä miettimään, tapahtuuko jatkuva asukasmäärän kasvun tavoittelu jo olemassa olevien asukkaiden kustannuksella. Minusta myös näin voi käydä.

Espoo on kasvanut nopeasti. Kun keskustelee Espoossa asuvien kanssa, aika usein kuulee kritiikkiä tätä nykykehitystä kohtaan. Kaikki eivät enää viihdy Espoossa, ja osa muuttaa tai ainakin harkitsee muuttamista muualle. Myös hyvin koulutettuja lapsiperheitä muuttaa pois.

Nyt Espoo on 300 000 asukkaan kaupunki ja tavoittelee strategiansa mukaisesti lisää kasvua. Mutta kasvu myös maksaa. Tarvitaan uusia päiväkoteja ja kouluja, uutta infraa ja lisää henkilöstöä ja palveluja. Nämä investoinnit ovat isolta osin pois nykyisiltä espoolaisilta.

Minusta on nyt aika pysähtyä ja arvioida mihin suuntaan Espoota kehitetään. On myös aika panostaa ennen kaikkea nykyisiin espoolaisiin ja heidän viihtyvyyteensä. Panostaa nykyisiin kouluihin ja opetukseen. Panostaa Espoossa jo asuviin lapsiperheisiin ja varhaiskasvatukseen.

Jokainen kaupunki tarvitsee hyviä veronmaksajia ja mahdollisimman paljon työpaikkoja ja verotuloja tuovaa yritystoimintaa. Siksi kaupungin pitää olla vetovoimainen yrityksille ja ihmisille.

Yritysten näkökulmasta yksi Espoon vahvuuksista on Aalto-yliopisto. Sen myötä meillä on paljon opiskelevia nuoria ja korkeasti koulutettuja osaajia. Tämä osaamista painottava strategia on hyvä ja osittain onnistunut. Silla tiellä pitää jatkaa.

Minä ottaisin nyt lisäaikaa Espoon kasvussa. Tekisin arvion kasvun positiivista, mutta myös negatiivisista puolista. Tarkastelu pitää tehdä nykyisten espoolaisten näkökulmasta. Kaupungin kasvu ei ole itseisarvo.

Jos jatkuvasti kaavoitetaan uusia asuinalueita ja rakennetaan tiiviisti, myös viihtyvyys heikkenee. Vehreys, väljyys ja luonto ovat erottamaton osa Espoota. Vaalitaan myös näitä arvoja.

Sture Fjäder

Kirjoittaja on espoolainen kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteen kandidaatti.