Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Laadukas varhaiskasvatus on arvovalinta

Olen seurannut huolestuneena espoolaisten, kuten kaikkien pääkaupunkiseudun, lapsiperheiden kasvavaa ahdinkoa. Yksi vakavimmista ja akuuteimmista ongelmista on varhaiskasvatuksen kriisiytynyt tilanne. Espoolaisena kuntapäättäjänä uskallan sanoa, että hyvin harva pääkaupunkiseudun poliittinen päättäjä voi väittää ansaitsevansa edes välttävää arvosanaa yrityksestään korjata tilanne.

On totta, että varhaiskasvatuksen ongelmat ovat kasautuneet kuluvaa vaalikautta pidemmältä ajalta ja esimerkiksi henkilöstöpulaan ei ole yhtä helppoa ratkaisua. Pidän kuitenkin ihmisten aliarvioimisena sitä, että järjestetään melodraamalla höystettyjä tiedotustilaisuuksia, joissa häpeilemättä yritetään sysätä kuntapäättäjille kuuluva vastuu valtakunnan hallituksen kontolle. Viimeisimmän taidonnäytteen tästä antoi Helsingin pormestari Vartiainen yhdessä Espoon ja Vantaan johtajien kanssa marraskuun alussa. Politiikkaan kuuluu ajoittain tietty teatraalisuus, mutta se ei tarkoita silmänkääntötemppuja, joilla yritetään peitellä omaa epäonnistumista.

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Tämän ajatelman soisin muistettavan, kun kaupunkiemme johtavat poliitikot esittelevät toimenpide-ehdotuksiaan ongelmien ratkaisemiseksi. Mikään määrä koulutettuja varhaiskasvatuksen ammattilaisia ei riitä täyttämään pääkaupunkiseudun henkilöstötarvetta, jos kaupungit itse leikkaavat varhaiskasvatuksen resursseista. Hyvin harva valmistuvista haluaa jatkaa alalla, jossa palkkaus pidetään palkkakartellien avulla keinotekoisen alhaisena, mutta samanaikaisesti elinkustannukset nousevat kiihtyvää vauhtia. Nykyisellään liki puolet ammattilaisista vaihtaa alaa.

Toiseksi kaikkien poliittisten päättäjien on pystyttävä käymään rehellinen keskustelu arvovalinnoista. Kaikkea ei voi tässä maailmassa saada, eikä yhdenkään poliitikon pitäisi luvata kaikkea kaikille. Kaupunki ei voi yhtäällä julistaa olevansa utopiaa lähentelevä lapsiperheiden paratiisi ja toisaalla paisuttaa kirstujaan leikkaamalla arjen palveluista. Jos esimerkiksi alhainen veroprosentti ja kaupungin kyky tehdä ylijäämää olosuhteista huolimatta ovat prioriteetteja, joille voidaan uhrata lapsiperheiden palvelut, on tämä arvovalinta pystyttävä rehellisesti perustelemaan äänestäjille. Toteutuessaan tähtitarran arvoinen teko.

Siksipä tämän lumivyöryn tavoin etenevän murhenäytelmän edessä on oikein, että kaupunkilaiset osoittavat pettymystään. On täysin ymmärrettävää, että lapsiperheet kokevat päättäjien sanoneen yhtä ja tehneen toista. Jokaisen vanhemmilta tulevan viestin taustalla on aito huoli siitä, kuinka arjesta selvitään, jos sitä kannattelevat peruspalvelut alkavat rapistua. Onkin enemmän kuin kohtuullista odottaa, että tilanteen korjaamiseksi vihdoin tehtäisiin kaikki mahdollinen ja lähestyvistä vaaleista huolimatta jätettäisiin kuviteltujen poliittisten irtopisteiden kerääminen sivurooliin.

Riikka Pakarinen

Espoon kaupungin-valtuutettu (kesk.)