Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Elintaso vai elämän taso?

Juristi-ekonomi Kai Lintusen mukaan (LV30.11) ”kun akuuteista kriiseistä päästään, markkinamekanismin on jatkossakin annettava toimia siten, että talous uudistuu”. No mutta, sehän on juuri vapaa markkinamekanismi, joka on aiheuttanut useimmat kriisit: ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen. Markkinatalous on aivan hyvä pohja, mutta sen luojat 1800-luvulla eivät tienneet em. ilmiöistä mitään. Luonto oli tuolloin vapaa hyödyke, jota saattoi saastuttaa vapaasti voiton maksimoimiseksi.

Jotta Lintusen toivoma hyvinvointi ja perheiden perustaminen onnistuisi, yhteiskunnan tulee vaikuttaa markkinataloudessa luontoa tuhoaviin tuotantotapoihin. Yhteiskuntahan on jo pitkään asettanut rajoituksia yritysten toiminnalle, jos se aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia saasteiden ja luontokadon muodossa.

Kertokaa te, miten pelastatte maapallon?

Oikeistopuolueiden ja kepun mukaan luonnon ennallistaminen on liian kallista, jotta lapsenlapsillamme olisi elämän edellytykset maapallolla. Yksityistä omistusoikeutta ei saa loukata. Ne, jotka ovat hyötyneet eniten luonnon tuhoamista, luonnollisesti vastustavat oikeuksiinsa puuttumista. Kertokaa te, miten pelastatte maapallon, jota ihminen on tuhoamassa?

Kyse ei enää ole elintasosta vaan elämän tasosta.

Juhani Hakala

VTM