Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Energiakriisi edellyttää toimia

Alkanut talvi tulee olemaan useille espoolaisille haastava. Jo pidempään jatkuneen yleisten kulutustuotteiden hintojen nousun lisäksi edessämme on korkean sähkön hinnan talvi.

Monille esimerkiksi omakotitalo-omistajille sähkön hinnannousun kustannuksista voi tulla kestämättömiä. Espoon kaupungilla on vain rajattu määrä toimia, joita se voi ottaa tehdäkseen osansa energiakriisin ratkaisuun, mutta näihin pitäisi silti tarttua.

Esimerkiksi tarpeetonta energiankulutusta kaupungin omissa tiloissa on syytä tarkastella. Lasku tulee epäsuorasti tästä veronmaksajalle ja lisäksi vähentää saatavilla olevaa energiaa.

Myös tiettyjen vähemmän käytettyjen tilojen lämmityksen tasoa voitaisiin maltillisesti laskea. Ylipäätänsä mahdolliseen sähkön hukkakulutuksen estämiseen liittyviä käytänteitä on syytä tarkastella.

Kestävä Espoo -kehitysohjelman mukaan Espoo on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Näihin sisältyy tavoite hiilineutraalista Espoosta vuoteen 2030 mennessä. Ohjelmassa puhutaan myös tavoitteesta lisätä uusiutuvan energian tuotantoa kaupungin omissa rakennuksissa.

Myös energiatehokkuus, sekä myös “älykkäästi ohjattu energiajärjestelmä” mainitaan ohjelmassa. Nähdäkseni tavoitteet ovat suotuisia, mutta kaupungilla ja sen päättäjillä on vastuu siirtää nämä sanat teoiksi.

Tarve toimille on juuri nyt erityisen suuri. Sanahelinästä olisi syytä siirtyä tekoihin.

Martti Paldanius

Espoo