Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Espoo voisi näyttää suuntaa varhaiskasvatuksessa

Olen valmistunut noin 20 vuotta sitten varhaiskasvatuksen opettajaksi. Työnkuvani ja olosuhteet ovat muuttunut suuresti tuona aikana.

Urani alussa pystyin tekemään työtä, johon minut oli palkattu. Varhaiskasvatuksen opettajan tehtävät ovat ryhmänsä lasten kasvatuksesta ja opetuksesta huolehtiminen sekä lapsiryhmän toiminnan suunnitteleminen ja arviointi. Aiemmin opettajalle kuuluva suunnitteluaika työpäivän aikana oli varmistettu eivätkä lapset olleet tuona aikana heitteillä.

Tänä päivänä työni on päivittäin erityistilanteesta erityistilanteeseen menoa eli pyrimme pitämään lapset hengissä ja säilössä. Henkilöstömitoituksen lapsilukuun nähden ovat päättäneet ihmiset, joilla ei ole kosketusta varhaiskasvatukseen. Ryhmät ovat aivan ääriään myöten täynnä. Eikä lain vaatimaa aikuismäärää ole juurikaan koskaan ryhmässä, koska luvut lasketaan talo- eikä ryhmäkohtaisesti.

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen suurin ongelma on koulutetun henkilökunnan saaminen töihin. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi alalle valmistuneet hakeutuvat muualle.

Maahanmuuttajaperheiden lapsia on Espoossa paljon. Heille ja juuri puhumaan opetteleville taaperoille olisi tärkeää saada opetusta suomen kielellä. Tällä hetkellä varhaiskasvatus pyörii huonon suomen kielen varassa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaikki ei suomea äidinkielenään puhuvat ovat tervetulleita päiväkotiin töihin lisäresurssiksi siihen saakka, kunnes suomen kieli on työskentelyyn tarpeeksi vahva.

Iso osa päiväkodin henkilöstöstä koostuu kieliharjoittelijoista, työssäoppijoista ja sijaisista, joilla on todella huono suomen kielen taito. Harjoittelijoiden ja työssäoppijoiden pitäisi toimia meidän henkilöstön lisäkäsinä eikä olla laskettuna henkilöstöresurssiin niin kuin yleensä on.

Voisiko Espoo olla suunnannäyttäjä laadukkaasta varhaiskasvatuksesta muille kunnille? Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat niin hurjat meille matalapalkkaisille. Kun palkka olisi kohdallaan, niin varmasti löytyisi koulutettuja työntekijöitä päiväkoteihin. Espoo pystyisi pienillä eleillä varmistamaan henkilöstön jaksamisen, esimerkiksi järjestämällä työnohjausta ja varmistamalla sijaiset joka ryhmään.

Toinen jalka jo ulkona päiväkodista

Espoo