Tietääkö joku tällä hetkellä tarkasti, paljonko ensi vuoden rahoitus kutakin hyvinvointialuetta kohti on? Ei tiedä.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen talousarviosta on pitkin syksyä puhuttu meille valtuutetuille noin 100 miljoonaa euroa alijäämäisenä. Hyvinvointialuelaissa velvoitetaan alueet tasapainottamaan talous kolmessa vuodessa.
100 miljoonan euron alijäämän nojalla ja talouskuria vaalien kokoomus RKP:n avustuksella on runnomassa läpi leikkauksia muun muassa omaishoitajien tukiin sekä korottamassa vammaispalveluiden palvelumaksuja. Leikkaamassa siis kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ja vieläpä varsin tyhmästi – omaishoito kun on se edullisin mahdollinen tapa hoitaa esimerkiksi muistisairasta ikääntynyttä. Ei meillä ole varaa ja hoitajaresursseja siirtää turhaan yhtään vanhusta omaishoidon piiristä laitosasumisen piiriin!
Jopa aluevaltuutetun on välillä vaikeaa käsittää, mitä laskennallinen alijäämä tässä vaiheessa tarkoittaa. Varsinainen alueen rahoitus nimittäin varmistuu vasta ensi kesänä kuntien vuoden 2022 tilinpäätösten myötä. Koska sote-kuluja on vuonna 2022 alibudjetoitu esimerkiksi Espoossa merkittävästi, rahoitustamme siis korjataan kesällä 2023 ylöspäin. Lisäksi eduskunnassa päätetään vielä tammikuussa mahdollisesta 600 miljoonan euron lisärahoituksesta alueille. Tällä hetkellä on siis hyvin vaikeaa sanoa, paljonko todellinen rahoituksemme on.
Rahoitus tulee suurimmaksi osaksi valtiolta, pieneksi osaksi asiakasmaksuista. Verotusoikeutta alueilla ei toistaiseksi ole. Suurin osa, noin 80 prosenttia, valtion rahoituksesta perustuu THL:n arvioon sote-palveluiden tarpeesta. Tämän laskennallisen budjetin ja nykybudjettien ero huomioidaan lisäksi siirtymätasauksella, josta osa jää pysyväksi. Esimerkiksi Helsinki saa siirtymätasauksessa ensi vuonna 332 euroa asukasta kohden enemmän kuin Länsi-Uusimaa.
Kokoomusvetoiset Länsi-Uudenmaan kunnat ovat vuosia käyttäneet mahdollisimman vähän rahaa sote-palveluihin ja tämän takia saavat nyt vähemmän rahoitusta tulevaisuudessa kuin Helsinki, joka on panostanut soteen meitä enemmän. Sote-palveluiden heikko rahoitus tähän asti takaa siis heikon rahoituksen niille myös tulevaisuudessa.
Talousarviosta päätetään aluevaltuuston kokouksessa 13.12. Ensi vuoden rahoitus on parhaassakin tapauksessa tällä hetkellä vielä epäselvä. Meillä kaikilla on yhteinen tahtotila löytää säästöjä palvelurakennetta uudistamalla, niiden paljon puhuttujen leveämpien hartioiden avulla. Älkää nyt kokoomus ja RKP tässä kohtaa ”varmuuden vuoksi” leikatko jopa 400 euroa omaishoitajien tuista ja kriisiyttäkö meidän vanhustenhuoltoamme entisestään.
Aino Laine
aluevaltuutettu (sd.)
Espoo