Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Espoolainen kädenjälki leviää Euroopassa

Euroopan Innovaationeuvoston huippukokous pidettiin viime viikolla Brysselissä. Sen yhteydessä käytiin jännittävä iCapital Awards -kisa, jossa mukana olivat kaupungit Espanjasta, Ranskasta ja Suomesta.

Voittajat kisasivat Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä.

Espoo lähti kisaan vahvana ehdokkaana. Sen erikoisuutena on Aalto-yliopiston, VTT:n ja kaupungin keskinäinen yhteistyö, mikä on parantanut kaupungin mukaan elinkeinoelämän mahdollisuuksia maailmalla.

Asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta on pyritty myös muun muassa teknologian avulla lisäämään.

Muilla kaupunginjohtajilla ei ollut merkityksellistä viestiä yleisölle.

Voiton vei lopulta tuomariäänin 3–2 Métropole d’Aix-Marseille-Provence. Voittajan ansioksi luettiin kaupunkirajat ylittävä alueellinen yhteistyö.

Niukasti toiselle sijalle jääneelle Espoolle sijoitus oli kuitenkin historian paras. Kolmanneksi sijoittui València.

Käytännössä Espoo tekee ja on tehnyt jo pitkään kaupungin rajat ylittävää yhteistyötä sekä itään että länteen. Sijoituksensa perusteella Espoota voidaan kutsua parhaimmaksi pohjoiseurooppalaiseksi innovaatiokaupungiksi.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ei antanut pettymykselle sijaa. Hän korosti kiitospuheessaan, että Espoo aikoo tehdä yhteistyötä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa, jotta kestävän kehityksen ideat leviävät koko maanosaan. Kaupunkien on hänen mielestään toimittava jatkossa yhteisöinä ja jaettava yhteiset tavoitteet.

Muilla kaupunginjohtajilla ei ollut merkityksellistä viestiä yleisölle.

Kilpailuiden merkityksestä voidaan olla montaa mieltä. Suomelle, kaupungille, koko tiedeyhteisölle ja elinkeinoelämälle voitto tuo, jos ei muuta, niin markkinoinnillista kilpailuetua.

Osallistumalla kilpailuun ja menestymällä Espoo varmistaa, että se saa painettua kädenjälkensä Euroopan innovaatiokartalle. Tärkeintä on keskittyä jatkossakin kaupungin ja sen sidosryhmien välisen yhteistyön kehittämiseen.

heli.koivuniemi@media.fi