Demarit ovat useissa kirjoituksissaan kritisoineet Länsiväylässä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen budjettilinjauksia ja kohdistaneet syytöksensä pääsääntöisesti kokoomukseen. Haluan muistuttaa, että hyvinvointialueiden talousahdinko johtuu yksinomaan demarijohtoisen Suomen hallituksen sote-uudistuksesta ja sen rahoituksesta. Maan hallitus on tietoisesti vetänyt rahat Uudeltamaalta muualle Suomeen.
Vuoden 2023 alusta kaikki rahoitus sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin tulee suoraan valtiolta. Olemme näiden osalta siis täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta. Päähallituspuolue SDP on ajanut sote-muutosta härkäpäisesti eteenpäin lain ongelmista ja vallitsevista kriiseistä huolimatta.
Uudenmaan asukkaat tulevat olemaan sote-muutoksen suurimpia häviäjiä. Seuraukset tulevat olemaan vakavat erityisesti Länsi-Uudellamaalla. Hyvinvointialueemme joutuu aloittamaan toimintansa vahvasti velkaisena. Tämänhetkisen arvion mukaan rahoitusvaje on noin 70 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoitoa järjestävän HUS:n tilanne on myös vaikea, ja sitä pahentaa vielä yliopistosairaaloiden erillisrahoituksen puuttuminen kokonaan. Hallitus ei ole turvannut rahoitusta yliopistosairaaloille eikä myöskään HUS:n valtakunnallisiin tehtäviin.
Olemme hyvinvointialueella saaneet neuvoteltua juuri vuoden 2023 budjetin. Osalla puolueista oli vaikea ymmärtää talouden niukkuutta, vaikka he itse eivät puolustaneet maan hallituksessa Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan etua. Hallituksen ajaman sote-muutoksen myötä maksut ja tuet on alueella yhdenmukaistettava. Kyse ei ole kokoomuksen linjasta, vaan hyvinvointialueen on noudatettava lakia. Juurikin sitä lakia, jota demarit ovat olleet ajamassa.
On epäoikeudenmukaista, että Länsi-Uudenmaan asukkaat joutuvat sote-muutoksen maksajiksi. Talousarvioneuvotteluissa kohtuullistimme asiakasmaksuja, vaikka maan hallitus on kurjistanut Länsi-Uudenmaan rahoituspohjaa. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta lisäsimme omaishoitoon 1,2 miljoonaa. Omaishoidon tukeminen on tärkeää sekä inhimillisestä näkökulmasta että hoivapaikkojen puutteen takia. Lisäsimme rahoitusta myös hoitojonojen purkamiseen ja hoitoonpääsyn nopeuttamiseen palveluseteleillä.
Hyvinvointialueemme rahoitustilanteen korjaamiseksi tarvitsemme eduskunnassa vahvaa vaikuttamista, jotta Uudenmaan tarpeet huomioidaan rahoituksessa paremmin. Alueemme kansanedustajien on ajettava Uudenmaan etua eduskunnassa. Niin tekevät muidenkin alueiden kansanedustajat.
Sote-lakien lukuisten valuvikojen korjauslista on jo kokoomuksessa työn alla. Uudenmaan asukkailla tulee olla oikeus yhdenvertaisiin ja oikea-aikaisiin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin.
Mia Laiho
kansanedustaja, LT, Länsi-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja (kok.)
Espoo