Moni odottelee jo vuoden 2023 alkua epäilevin, jopa pelon sekaisin tuntein. Mitä tapahtuu, kun sosiaali- ja terveyshuollon ja pelastustoimen palvelut siirtyvät hyinvointialueen vastuulle?
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto hyväksyi talousarvion ja taloussuunnitelman seuraaville kahdelle vuodelle. Heti alkajaisiksi tehtiin päätös lähes 120 miljoonan euron lisälainasta. Vuosittaiset meno ovat jo 1,7 miljardia.
Ilman äänestyksiä talousarviota ei hyväksytty. Mikäli SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien tekemä ”varjobudjetti” olisi mennyt läpi, lainaa olisi todennäköisesti pitänyt ottaa enemmän.
Tärkeintä on, ettei ihmishenkiä menetetä.
Heidän esityksessään asiakkaiden saamat tuet olisi maksettu korkeimman mukaan ja asiakasmaksut olisivat alimmalla tasolla. Tämä liittyy siihen, että Länsi-Uudenmaan alueen kuntien tuet ja maksut on yhtenäistettävä. Käytännössä asiakasmaskut ja tuet ovat ainoita, joihin valtuusto voi ensi tilassa puuttua.
Nyt asiakasmaksuja korotetaan, mikä vaikuttaa tuhansien asukkaiden toimeentuloon Länsi-Uudellamaalla. Surullista on, että sekä asiakasmaksujen korotukset että jatkossakin tehtävät säästöt kohdistuvat juuri siihen väestönosaan, joka tukea kipeimmin kaipaa.
Sosiaali- ja terveyshuollon kuluilla on yleensä taipumusta paisua matkan varrella. Kustannuspaineet tuskin siis hellittävät, vaikkei ”varjobudjettia” hyväksyttykään.
Talvesta ja seuraavista vuosista on tulossa hyytäviä. Kun lainahanat hyytyvät, on vasta todellisten säästöjen vuoro. Tämän haasteen parissa hyvinvointialueen valtuusto työskentelee ensi vuoden alusta alkaen. Lainaa ei voi ottaa loputtomiin. Lainakin on maksettava ennemmin tai myöhemmin takaisin, korkojen kera.
Samaan aikaan Hus painii mittavien ruuhkien parissa. Vielä hetki sitten vakuuteltiin, ettei potilasturvallisuus kärsi. Nyt muun muassa Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) tiedotti, että hän kutsuu Husin sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan poliittisen ja sote-virkamiesjohdon puimaan päivystysten ruuhkia.
Kriisikokouksia pidetään siellä täällä ja vaikuttaa siltä, että äärimmäisen huonoista päätöksistä on valittava huono. Sellaista vaihtoehtoa tässä tilanteessa tuskin onnistutaan löytämään, jossa kaikki olisivat tyytyväisiä. Tärkeintä on, ettei ihmishenkiä menetetä hallinnollisten uudelleen järjestelyjen takia.
heli.koivuniemi@media.fi