Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ikäihmiset huolissaan palveluiden saatavuudesta hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa

Ennusteiden mukaan kymmenen vuoden päästä yli neljäsosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Yli 85-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Uudenmaan piirin eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta PENK on huolissaan ikäihmisten palveluiden saatavuudesta hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa ensi vuoden alusta. Kun puutetta on henkilökunnasta, määrärahoista ja soveltuvasta tietotekniikasta, niin mitä siitä seuraa, toteutuuko huolemme, sen näemme ensi vuoden alussa. Ikäihmisille terveys-, hoivapalvelut ja toimeentulo ovat elinehto.

Hyvinvointialueiden luottamushenkilöillä on nyt suuri vastuu. Nyt on palvelujen luomisen aika. Uudellamaalla on neljä hyvinvointialuetta ja kullakin alueella on oma vanhusneuvosto, joka on muodostettu pääosin kuntien vanhusneuvostojen jäsenistä. Se, minkä roolin vanhusneuvostot saavat tai ottavat, on merkittävän tärkeätä ikäihmisten palveluille juuri nyt.

Vanhusneuvostot eli vaikuttamistoimielimet laativat itselleen toimintasuunnitelman ja toimintasäännön. Lain mukaan vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä ikääntyvän väestön kannalta. Vanhusneuvostoilla tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus hyvinvointialueiden hallintoelimissä.

Digitaalisten palvelujen käyttö laajenee ja ahdistaa monia iäkkäämpiä ihmisiä. Digipalveluille on löydettävä vaihtoehtoisia palvelumuotoja niille, joilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä käyttää digitaalisia palveluja. Heitä on merkittävän paljon erityisesti ikäluokissa 80 vuotta ja vanhemmat.

Sote-uudistuksella on suuret haasteet sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamisessa kasvavan ikäihmisten määrän takia.

Eläkeliiton Uudenmaan piiri ry

Eläkkeensaajien Keskusliiton Uudenmaan Piiri ry

Eläkeläiset ry, Uudenmaan Aluejärjestö ry

Uudenmaan kansallinen senioripiiri ry

Kristillisen Eläkeliiton Uudenmaan piiri ry

Svenska Pensionärsförbundet rf