Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Inhouse-yhtiöihin liittyy monia riskejä

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on liittynyt useiden inhouse-yhtiöiden osakkaaksi. Aikataulu hyvinvointialueen rakentamisessa on hyvin tiukka, joten hankintojen tekeminen normaalilla menettelyllä ei ole kaikissa tapauksissa ollut mahdollista.

Inhouse-yhtiöillä tarkoitetaan sidosyksikköyhtiötä, jonka omistajiin hyvinvointialue kuuluu. Osakkuudella alue välttää normaalin hankintalain mukaisen kilpailutuksen, jossa yrityksillä olisi mahdollisuus tarjota palveluitaan ja eri toimijoiden hinta- ja laatuerot tulisivat näkyväksi.

Hyvinvointialueen tarkastuslautakunta on aiheellisesti kiinnittänyt huomiota inhouse-yhtiöihin. Lautakunta suositti, että hyvinvointialue tekee inhouse-hankintoja ilman hankintalain mukaista kilpailutusta vain silloin, kun hankittavaa palvelua ei ole saatavana avoimilta markkinoilta tai kun sen hankkiminen inhouse-yhtiöltä on hyvinvointialueen toiminnan jatkuvuuden tai jonkin muun syyn vuoksi välttämätöntä. Tarkastuslautakunnan suositukset pitää ottaa hyvinvointialueen hankintojen ohjenuoraksi.

Inhouse-yhtiöihin on suhtauduttava kriittisesti ja mahdollisimman suuri osa hankinnoista tehtävä avoimesti kilpailuttaen. Suorahankinnat voivat pahimmillaan johtaa verovarojen tuhlailevaan käyttöön, palveluiden heikompaan laatuun ja markkinan näivettymiseen.

Hyvinvointialueen tarkastuslautakunta on aiheellisesti kiinnittänyt huomiota inhouse-yhtiöihin.

Hyvinvointialue on merkittävä julkisten varojen käyttäjä, joten on tärkeää käydä keskustelua siitä, miten julkiset hankinnat toteutetaan. Siksi olemmekin hyvinvointialuestrategiassa linjanneet, että palvelu- ja tuotantotavat tulee arvioida tämän valtuustokauden aikana. On olennaista huolehtia siitä, että nyt siirtymävaiheessa tehtävät inhouse-ratkaisut eivät automaattisesti jää pysyviksi.

Hyvinvointialueella on hyvin ja avoimesti toteutettujen hankintojen kautta mahdollisuus säästää veronmaksajien rahaa, parantaa palveluiden laatua ja edistää yrittäjyyttä. Hyviä tuloksia saadaan, kun tunnemme markkinoiden tilanteen ja laadimme hankintakokonaisuuksia, joihin pienemmätkin yritykset voivat osallistua.

Emma-Stina Vehmanen

Länsi-Uudenmaan aluehallituksen jäsen (kok.)

Espoo

Henrik Wickström

Länsi-Uudenmaan aluehallituksen II varapuheenjohtaja (r.)

Inkoo