Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoitojonojen purku ei voi odottaa

Hoitojonot herättävät huolta kaikkialla Suomessa. HUSin alueella on ollut kuluneen vuoden aikana suuria ongelmia ns. siirtoviivepäivien vuoksi. Siirtoviivepäiviä muodostuu, kun asiakasta ei saada siirrettyä perusterveydenhuollon asiakkaaksi erikoissairaanhoidon puolelta.

Kyseinen pullonkaula kertoo siitä, kuinka akuutti tilanne hoitosektorilla on. Tämän ratkaisemiseksi tarvitaan pikaisesti toimenpiteitä, koska tämä tilanne muodostuu kalliiksi veronmaksajille.

Yksi keskeinen ratkaisu liittyy toki henkilökunnan saatavuuteen. Me tarvitsemme selkeämmän työnjaon hoito- ja hoivahenkilökunnan välille, monituottajuutta sekä myös maahanmuuttoa ja uusia koulutuspaikkoja. Tehtäväjaon täsmentäminen vaatii myös muutoksia lainsäädäntöön. Myös digitalisaatiota tulee hyödyntää hoito- ja hoivatyön tukemiseksi.

Jotta akuutista tilanteesta selvittäisiin, olisi syytä selvittää väliaikaista perusterveydenhuollon vuodeosastoyksiköiden perustamista hoitojonoja kitkemään. Niitä voitaisiin perustaa yhteistoiminnassa hyvinvointialueiden ja yksityisen sektorin kanssa. Esimerkiksi TAYS-alueella on vastaavanlainen yksikkö perustettu. Tämä voisi nopeuttaa hoitojonojen purkua sekä vauhdittaa hoitoon pääsyä. Tätä kannattaisi myös selvittää HUSin alueella. HUSin alueella löytyy tyhjillään olevia soveltuvia tiloja, joita voisi nopeasti muokata tätä toimintaa varten.

Nyt tarvitaan uusia avauksia hoitojonojen purkuun. Ratkaisutoimenpiteet on aloitettava nyt. Tilanne pahenee päivä päivältä. Pelkkä raha ei ongelmia ratkaise, vaan järjestelmää on uskallettava uudistaa.

Henrik Wickström

RKP:n varapuheenjohtaja

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen II varapuheenjohtaja,

HUSin kuntayhtymän hallituksen jäsen

Inkoo